De Wageningse Eng
De Wageningse Eng (Foto: )

Het buitengebied van Molen de Vlijt: de Wageningse Eng

De Molenmarkt en de verjaardag van de Molen De Vlijt zijn voorbij. Het was een mooi en gezellig feest. De stukjes in deze krant van Hans Dobbe over de molen hadden nieuwe informatie voor de één en haalden persoonlijke herinneringen boven bij de ander.

WAGENINGEN - Een goed moment om nog eens terug te kijken hoe vroeger de molen aan de rand van de Wageningse Eng stond, op de juiste plek om goed wind te vangen, uitkijkend over de glooiende velden. Ja, zo was dat toen. Nu is een groot deel bebouwd en kennen we eigenlijk alleen nog het stuk tussen de Diedenweg en de rand van het bos als de Wageningse Eng: het gedeelte dat het laatst werd ontgonnen, waar ook nog tabak is geteeld en dat het onvruchtbaarst was. Op de arme en droogtegevoelige gronden werden, naast wat stoppelknollen, vooral granen verbouwd. Het landschap van rond de jaren '30 was dan ook open, nauwelijks bomen, geen afrasteringen. Gerst en rogge rijpen vroeg af en waren daarom uitermate geschikt voor de Wageningse Eng. Na de komst van kunstmest en mais is het landschap behoorlijk veranderd. Het zicht op de Geertjesweg laat zich nauwelijks meer herkennen. Maar, nog steeds is er veel te doen op de Wageningse Eng.


We kunnen misschien wel zeggen dat het veelzijdiger is geworden en nog belangrijker voor de Wageningers dan toen. Het is een gebied waar het prettig wandelen en fietsen is, over de oude wegen die vroeger naar de heide liepen – nu geasfalteerd (Buissteeg, Hollandseweg, Geertjesweg) –, de onverharde paden als het Eerste en Tweede Honingblokpad – en andere paadjes met hier en daar een bankje om over het landschap uit te kijken. Sinds twee jaar ligt er een Klompenpadroute over de Eng, met startpunt bij Hotel De Wageningse Berg, en erg populair is bij wandelaars van buiten die een dagje of weekendje Wageningen doen. Het pad loopt langs bloempluktuinen, percelen met groenteteelt, volkstuinen, bijenkasten, weilanden met paarden en zelfs nog koeien, én percelen met graan.
De Wageningse Eng is overigens deel van het beschermd Nationaal Landschap Veluwe, onder andere omdat het één van de weinige plekken is waar glooiing van de stuwwal nog goed te zien is. Een pareltje van 240 hectare aan de rand van Wageningen! Op zaterdag 6 oktober is er weer het jaarlijkse feest van de Wageningse Eng, op de Dolderstraat, om het groeiseizoen af te sluiten. Iedereen is daar welkom.

Kijk voor meer informatie op www.wageningseeng.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden