Anna Martinez speelde deze zomer mee met het EK meiden tot 16 jaar. (foto: Harry Gielen)
Anna Martinez speelde deze zomer mee met het EK meiden tot 16 jaar. (foto: Harry Gielen) (Foto: Harry Gielen)

Jeugdschakers plaatsen zich voor het NK

WAGENINGEN - Twee jeugdleden van de Schaakvereniging Wageningen hebben zich geplaatst voor het NK schaken voor de jeugd dat in de voorjaarsvakantie gespeeld wordt in Assen. Anna Martinez en Elmar Roothaan scoorden in het eerste kwalificatietoernooi in Arnhem genoeg punten voor deelname aan het NK. Sara Martinez viel buiten de prijzen en gaat bij volgende toernooien proberen zich alsnog te plaatsen.

Anna werd deze zomer 30e op het EK schaken voor meiden tot 16 jaar. Komend jaar gaat zij het proberen in de categorie tot 20 jaar. In Arnhem kon zij zich hiervoor plaatsen en dat lukte met speels gemak. Zij speelde mee met de jongens en behaalde 4½ punt uit 7 partijen. Daarmee behaalde zij een derde plaats en dat betekende zelfs een plaats op het NK algemeen. Anna kiest er echter voor om mee te gaan doen met het meidenkampioenschap. "Dit wordt mijn eerste jaar in de A-categorie, dus ik geef de jongens graag de kans", lachte zij na afloop.

Elmar deed mee in de categorie tot 16 jaar. Op rating was hij als tiende geplaatst, maar op het bord liet hij zien niet bang te zijn voor zijn sterkere tegenstanders. Met een fabuleuze eindsprint haalde hij 5½ punt uit 7 partijen en werd daarmee derde. Genoeg voor plaatsing voor het NK.

Meer berichten