De ploeg van 2017 gefotografeerd op het schoolplein. De meesten helpen al jaren mee. Het is een hele klus deze tweedehands beurs in te richten.
De ploeg van 2017 gefotografeerd op het schoolplein. De meesten helpen al jaren mee. Het is een hele klus deze tweedehands beurs in te richten. (Foto: )

Al 25 jaar kleding en speelgoed ruilen

Door Pauline Schakenbos

Kledingbeurs Noordwest 6 oktober

WAGENINGEN - Vrijdag vier uur gaan ze weer van start. Tas voor tas neemt een ploeg dames kleding en speelgoed in, bekijkt de kwaliteit, gooit het op een stapel. Daar staat de volgende ploeg klaar om te sorteren. Jongens- of meisjeskleding, broek of jurk, trui of shirt, groot speelgoed, klein speelgoed. Vervolgens is er een derde team moeders dat alles keurig op maat weghangt of neerlegt.

 De gezamenlijke ruimte van de Johan Frisoschool en de Nijenoordschool verandert tweemaal per jaar in een grote tweedehands winkel. Een efficiënte operatie, komende vrijdag en zaterdag voor de vijftigste keer.

De kledingbeurs Noordwest is in Wageningen en omstreken een begrip. Ook al is er tegenwoordig Marktplaats en Facebook, toch blijft de kleding- en speelgoedbeurs populair. Ouders kunnen speelgoed dat niet meer gebruikt wordt en kleertjes die te klein zijn op een centraal punt tegelijk aanbieden. Het is heel gemakkelijk: men hoeft alleen de spullen van een sticker te voorzien.

Als op zaterdag de deur opengaat staat er al een grote groep kopers te wachten. De verkoopprijzen zijn laag. Alles is op soort en maat gesorteerd. Je kunt het zien, voelen en vergelijken.

Goede doelen

De Johan Friso en de Nijenoord profiteren mee van het evenement. Van de opbrengst gaat 25% naar hen. Dankzij dat geld is de afgelopen jaren het gezamenlijke schoolplein geheel vernieuwd.

Onverkochte kleding en speelgoed gaan terug naar de verkopers. Als die het niet meer terug wilden, ging het jarenlang naar het echtpaar Ali en Jan van der Pal. Zij repareerden en wasten alle restanten en brachten het naar een weeshuis in Polen. De Kledingbeurs is nu op zoek naar een nieuwe goede bestemming voor niet-verkochte kleding en speelgoed.

De wijk Noordwest is begin jaren 90 gebouwd. De jonge gezinnen die zich daar als nieuwe bewoners vestigden wisten elkaar al snel te vinden. Het werd een actieve wijk.

Uit een groep moeders is toen het idee ontstaan om gebruikte kleding en speelgoed met elkaar uit te wisselen.

In 1993 was de eerste kleding- en speelgoedbeurs in het schoolgebouw op het Hooilandplein een feit.

Lidy Joling is een van de initiatiefneemsters. "Samen met Joys, Lia, Mieke, Astrid en Helga hebben we een geschikte ruimte gezocht en kennissen uitgenodigd om mee te doen." De beurs werd zo succesvol dat er nu een maximum aantal verkopers is.

"Eerst namen we alles in," vertelt Lidy. "Van babykleren tot kinderkamer meubilair en van speelgoed tot wandelschoenen. Maar dat concept was te breed en we hebben keuzes moeten maken: geen babyspullen en meubilair meer."

De huidige opzet van de beurs is al jaren hetzelfde: kinderkleding vanaf maat 92 tot en met 176 en speelgoed. De beurs is zaterdag 6 oktober van 10:00 tot 12:00u.

www.kinderkledingbeurswageningen.nl

Meer berichten