Bijschrift: De overwinning van Machiel Weistra - hier geflankeerd door Jitse Slump (rechts) en Emre Hageman – tegen Oekraïne gaf de doorslag. (Foto: Poolse dambond)
Bijschrift: De overwinning van Machiel Weistra - hier geflankeerd door Jitse Slump (rechts) en Emre Hageman – tegen Oekraïne gaf de doorslag. (Foto: Poolse dambond) (Foto: )

Weistra met Oranje wereldkampioen

Van de redactie

WAGENINGEN - Machiel Weistra mag zich met Oranje wereldkampioen noemen. Het talent van de Wageningse ereklasser WSDV legde in Polen samen met Jitse Slump en Emre Hageman met overmacht beslag op de eerste plaats in de jeugd-Olympiade.

Elk land diende daarin aan te treden met een junior, aspirant en pupil. Nederland plaatste zich met slechts één verliespunt (3-3 tegen China) moeiteloos voor de finalepoule waarin het ook slechts één keer een punt moest afstaan. Het werd 3-3 tegen Rusland, met een achterstand van drie punten de naaste rivaal van het oppermachtige Oranje-trio. In de laatste ronde had Wit-Rusland de titelkansen nog kunnen bederven maar dat land werd met 4-2 teruggewezen.

Aspirant Machiel Weistra eindigde met 15 uit 10 hoog op de topscorerslijst. De 15-jariger gymnasiast uit Heteren bleef ongeslagen, won vijf partijen – en was daarmee was enkele keren beslissend – en speelde vijf keer remise. Junior Jitse Slump scoorde een punt meer. Pupil Emre Hageman was de enige die een partij verloor en sprokkelde dertien punten bijeen.

De Nederlandse drietal werd begeleid door de nationale talentencoach en speler/trainer van WSDV Rik Keurentjes.

Jeugddamdag

Op de nationale jeugddamdag waren de Gelderse pupillen oppermachtig. Zij zetten alle acht wedstrijd in winst om, waarvan zes keer met de maximale score van 10-0. WSDV'ers Luise Gabbert, Fernande de Graaf, Ivar Smijers en Marjory Feyt zorgden voor de dit succes dammen met de Culemborgse pupillenkampioen van Nederland Simon Harmsma. Gelderland 2 eindigde met 8 uit 8 als vijfde. Gelderland 3, met Mila Rijlaarsdam en Eefje Beysens werd met één punt laatste.

Bij de junioren finishte Gelderland – zonder WSDV'ers – als tweede. De Gelderse welpen misten op vier bordpunten het brons. Teun Beysens en Nathan van Beek zorgden hier voor de Wageningse inbreng.

Meer berichten