Foto: (c) Behn quartet

Kamermuziek Wageningen pakt uit

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - Het is heel ontspannend en inspirerend om kamermuziek live te ervaren, om de spelers in hun muziek te zien opgaan. In Wageningen organiseert de Stichting voor Kamermuziek daarom jaarlijks een serie concerten op de maandagavond. De Stichting weet altijd gevestigde namen en aanstormend talent te contracteren. Vanaf dit seizoen kunnen meer mensen komen genieten door verhuizing naar Theater Junushoff.

Jarenlang was de Aula van de universiteit de vaste locatie voor de kamermuziek concerten, maar vanwege strengere brandveiligheid voorschriften voldoet de Aula niet meer. De concerten zijn nu in de grote zaal van de Junushoff. Bestuurslid Joke van Sonsbeek: "In allerlei opzichten gaan we er op vooruit. De faciliteiten voor de musici zijn beter. En er kan een drankje vooraf en na afloop worden geschonken. De akoestiek is mogelijk wat minder geschikt dan in de Aula, maar de technici van de Junushoff zullen met hun akoestisch systeem de kwaliteit van het geluid op het juiste niveau krijgen."

Het genre heet kamermuziek, omdat een klein gezelschap de muziek uitvoert. Het kan bij wijze van spreken in een grote huiskamer plaatsvinden.

"Het mooie is, dat de toeschouwer daardoor de beleving van de muziek meer ervaart," vertelt Joke van Sonsbeek. "De pianist of het strijkkwartet, het blazers-ensemble of de fluitiste met haar begeleiding, ze brengen je in vervoering door de magie van muziek en de perfectie en passie van de musici."

Het eerste concert is op 15 oktober met fluitiste Juliette Hurel. Zij treedt op met 'Bach Inspirations' samen met een sopraan, violist, cellist en klavecimbelspeler.

Op 5 november speelt het Behn Quartet. Ze zijn niet alleen heel muzikaal en ook technisch uitmuntend, de interactie tussen de vier vrouwen is heerlijk om te zien.

Ook Ensemble 4.1 speelt meeslepend. Vier blazers en één pianist, dit is uniek in de wereld. Ze spelen bekende meesterwerken van Beethoven, maar ook zelden gespeelde composities uit de 19e en de 20e eeuw die zij hebben ontdekt. Zij treden 26 november op.

Pianist Pavel Kolesnikov speelt op 17 december werken van Brahms, Beethoven, Tsjaikovski en Couperin. Hij is als het ware een dichter op de toetsen.

Op de website van Stichting Kamermuziek Wageningen kunt u video's van de artiesten beluisteren.

Geen wachtlijst

In de grote zaal van de Junushoff zijn meer stoelen dan in de Aula, daarom zijn er meer kaarten beschikbaar. De wachtlijst voor abonnement- houders is daarmee verleden tijd. Met een abonnement voor zeven of negen concerten bent u voordeliger uit.

Er zijn ook losse kaarten zijn te koop. U kunt ze reserveren op de website van de Junushoff of kopen bij het theater. De concerten beginnen om 20.15 uur.

kamermuziekwageningen.nl

Meer berichten