Laura Hofenk leeft bijna volledig zoals ze dat deden in de jaren zeventig.
Laura Hofenk leeft bijna volledig zoals ze dat deden in de jaren zeventig. (Foto: )

Leven zoals in de jaren zeventig

Achter Wageningse voordeuren vind je soms bijzondere huishoudens. Laura Hofenk (32) leeft bijna volledig zoals ze dat deden in de jaren zeventig.

WAGENINGEN - Wanneer we de drempel overstappen schalt Aretha Franklin al uit de speakers. "Welkom in de seventies!" De platenspeler staat hier bijna non-stop aan.

Laura: "Ik heb een flinke LP-collectie, variërend van ABBA tot Earth Wind & Fire. In tegenstelling tot Spotify blijft een plaat weleens hangen en je moet hem natuurlijk omdraaien als hij klaar is. Maar dat vind ik niet erg, het hoort erbij, en houdt je bezig."

Nostalgisch
De koffie komt uit een oranje koffieapparaat en wordt geserveerd uit vrolijke vintage kopjes.

Back to the seventies

"Ik heb de sixties & seventies stijl tot in detail doorgetrokken. Alle moderniteit is hier de deur uit. Ik kijk 's avonds bijvoorbeeld tv in zwart/wit. Ik kan me voorstellen dat mensen dat onprettig vinden, maar ik vind de beleving belangrijker dan de kwaliteit van een groot tv-scherm. Ik geniet van het nostalgische gevoel, dat je zelf nog van de bank moet opstaan om te zappen. Alles wordt ons tegenwoordig zo makkelijk gemaakt. Ik vind rust in de moeite die je moet doen om iets voor elkaar te krijgen. Het heeft veel weg van mindfulness, echt stilstaan bij de dingen die je doet en hier ook bewust voor kiezen. Gedachteloos zappen is er hier niet bij. Eigenlijk is mijn huishouden dus hartstikke hip, haha."

Oranje en bruin
Zelf heeft Laura de sixties en seventies nooit meegemaakt. Waar komt de fascinatie voor deze periode dan vandaan? "Vroeger ging ik vaak met mijn ouders naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar is een huis exact ingericht zoals in de jaren '70. Ik herinner me dat het overdadige oranje en bruin me toen al fascineerde. 'Zo was het bij ons vroeger ook!', riep mijn moeder dan. Het is zo lekker kleurrijk en gek, ik kon me toen al helemaal voorstellen dat het heerlijk was om zo thuis te komen. Ik overweeg ook weleens om mijn huis open te stellen als museum."

Kringlopen
De spullen in haar huis haalt Laura overal vandaan. "Ik struin heel veel kringlopen af, heb contact met handelaren en ga regelmatig op pad om iets op te halen van Marktplaats. Je kunt zo'n interieur niet zomaar even bij Ikea halen. Dat maakt het juist bijzonder; mijn huis ademt verhalen. De meubels, boeken en apparaten hier zijn vaak meer dan 50 jaar oud. Het is onwijs leuk én duurzaam om zo te leven. The seventies are alive!"

Meer berichten