Jong en oud bezig om bramen op de grafheuvels te verwijderen
Jong en oud bezig om bramen op de grafheuvels te verwijderen (Foto: Jaap van Overbeek)

Succesvolle Natuurwerkdag Wageningse Berg

Zaterdag werd op de Wageningse Berg hard gewerkt door bijna 50 vrijwilligers, jong en oud. Op drie grafheuvels werden bramen verwijderd en kleine boompjes uitgetrokken, zodat hun wortels de grafheuvel niet kunnen beschadigen. De grafheuvels zijn ook weer mooi zichtbaar vanaf het pad. Belangrijk, aldus één van de ouders: “Hier kun je je kinderen de geschiedenis laten zien. 4000 jaar geleden woonden hier al mensen.”

WAGENINGEN - Verderop werkte de groep op een heideveldje, prachtig in de zon. Hier werd gezwoegd, er werden stukken gras weg gespit en boompjes uitgetrokken. Bosbeheerder Frans Alberts is blij met de vrijwilligers. Hij zag een maand geleden nog een zandhagedis lopen op dit heitje. In de pauze legde reptielenexpert Ton Stumpel ook uit dat dit vrijwilligerswerk belangrijk is voor het voortbestaan van de zandhagedis. De zandhagedis heeft variatie nodig, met hoge heideplanten om zich op te warmen in de zon. En plekken met zand om eieren in te leggen. Die open plekken zijn nu gemaakt.

De Natuurwerkdag is ook geslaagd in mensen kennis te laten maken met zelf meehelpen met landschapsbeheer. “Wij organiseren twee werkdagen per maand rond Wageningen en Bennekom en zijn op zoek naar nieuwe deelnemers”, zegt Aleid van der Kolk van Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe. Ook landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord kan nieuwe werkers gebruiken, aldus Rob van Beek. Men kan zich aanmelden via de websites.

Meer berichten