Foto: Johan Mulder

Wageningse Weemoed

In het verleden kende ik Izegrim. Ik had niet zoveel met hem op. Hij was chagrijnig en wist het altijd beter. Hij hield ervan om iedereen op de plaats te zetten, een beetje onuitstaanbaar figuur eigenlijk. Izegrim was zeker slim, maar ook een zuiger. Zo'n persoon die vaak gelijk heeft en daaraan het recht ontleent dat ook altijd te willen hebben. Izegrim geeft anderen weinig ruimte. Net als de bokser die op grond van zijn kracht anderen naar zijn pijpen laat dansen. In Wageningen kom ik steeds vaker een soortgelijk persoon tegen. Het is niet de oude Izegrim, maar zijn neef Isogrim. Ik praat wel eens met hem en hij vertelt me dan over zijn plannen en schroomt niet mij te zeggen wat ik zou moeten doen om een goede burger van de stad te zijn. Isogrim heeft tegenwoordig gezelschap van een enigszins groen uitgeslagen beestje. Als Isogrim zijn verhalen vertelt, dan gromt het dier instemmend en kwispelt met zijn nogal lange staart. Ik ben altijd bang dat ik erop trap en hij me met zijn scherpe mond bestraffend toebijt. Want -zegt Isogrim- pas op!

Hij meent het goed maar het blijft natuurlijk wel een 'Ecosaurus vadense'. Hij heeft een eigen kijk op de wereld en een eigenzinnig karakter. Ik kwam hem bij de ecologische verbindingszone tegen en we werden gelijk vrienden. Hij houdt de Wageningse "ecokudde" bij elkaar en schrikt vijanden af. Ik kan aan hem zien –gaat Isogrim verder- dat jij nog niet echt op het goede pad zit. Je hebt nog steeds een auto en je verbruikt te veel gas. Ook eet je nog te veel vlees en drink je pils. Verder heb je nog geen aandeel van Duurzaam Wageningen gekocht en ben je ook geen lid van Mooi Wageningen.
Maar –wierp ik tegen- ik doe toch mijn best. Ik rij maximaal 2000 kilometer per jaar, wandel veel en heb een OV-abonnement. Hoogvliet en Dekker hebben net extra isolerende beglazing gezet en ik eet steeds meer vleesvervangers en nauwelijks gras of planten. Dus het leefgebied van de Ecosaurus Vadense bedreig ik niet echt. Ik heb nooit gevlogen en scheid mijn afval zo goed mogelijk, al valt dat niet altijd mee. Verder betaal ik al tientallen jaren mijn plaatselijke en wegenbelasting. Daar heb ik een goed gevoel over als ik over de fietspaden rijd. Zou Isogrim trouwens weten dat de Wageningse belastingbetaler veel meer betaalt dan inwoners van bijvoorbeeld Ede en Veenendaal? En heeft Isogrim erover nagedacht, dat de gemiddelde Wageningse student misschien wel de meeste vliegkilometers van alle universiteiten maakt? Hun vliegroutes zullen zeker over dorpen en steden komen. Voor Mooi Wageningen heb ik respect. Wel vreemd dat ze zelf bomen kappen en anderen dat verwijten. Aandelen van Duurzaam kan ik niet betalen. Het aankopen van gronden kan ook nadelige effecten voor de gemeenschap hebben. Grond als wisselgeld heeft mijn voorkeur niet. Kwispelt de ecosaurus? Overigens Isogrim: met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.

Meer berichten