Syriërs aan een van de vijfentwintig gedekte tafels in de eetzaal van de Leemkuil. Achter hen de kerstboom met wensen. (Foto: Pauline Schakenbos)
Syriërs aan een van de vijfentwintig gedekte tafels in de eetzaal van de Leemkuil. Achter hen de kerstboom met wensen. (Foto: Pauline Schakenbos) (Foto: )

Winterfeest voor asielzoekers De Leemkuil

Langzamerhand vult de zaal zich met de bewoners van het AZC. Een jonge man uit Oeganda gaat achter de piano zitten en speelt popsongs en een Engels kerstlied. Het Winterfeest in De Leemkuil is begonnen.

WAGENINGEN - Woensdag 12 december is de eetzaal van De Leemkuil versierd en er staat een grote kerstboom. De COA medewerkers organiseren een feest voor de asielzoekers. Vrijwilligers van Welkom in Wageningen, Vluchtelingenwerk en Rotary helpen. Locatiemanager Petra Woudsma: "Elk jaar organiseren we iets. Er verblijven momenteel zo'n tweehonderdvijftig in de Leemkuil, merendeels alleenstaande mannen." Masood Eslami: "Ik heb hier vierentwintig jaar geleden zelf als vluchteling gezeten. Een avond zoals dit is zo belangrijk." Hij en zijn dochter Mahan Food of Cultures verzorgen de maaltijd. De vrijwilligers brengen het rond.

De kerstboom hangt na een tijd vol met wensen. Voordat het toetje wordt geserveerd komt de sfeer al goed op gang. Een Syriër heeft zijn snaarinstrument opgehaald. Er wordt geklapt en gedanst. Selfies en filmpjes worden er gemaakt. Later op de avond is er nog een verloting van cadeaus. Dit is een van de avonden die de asielzoekers zich altijd zullen blijven herinneren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden