Foto: Nick Jansen

Nieuwe winkel met lekkernijen

In de Hoogstraat is een nieuwe winkel geopend, De Proeverij Wageningen. Naast delicatessen als vlaai, bonbons, muffins en macarons, is er oog voor duurzaamheid en heeft het een sociale functie.

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - De Proeverij Wageningen is gevestigd op Hoogstraat 97, een van de monumentale panden. Uitbaters zijn Henk en Bianca Bor. Henk heeft zijn roots in de horeca, Bianca had al eerder een winkel in Wageningen. Begin dit jaar vestigde chocoladebar Quetzal zich er. Het interieur is toen helemaal aangepast. De zaak bleek echter onvoldoende te lopen en sloot de deuren. Voor Henk en Bianca Bor was dit een mooie kans voor hun ambitie.

De Proeverij Wageningen heeft een aantal bijzonderheden. "We willen graag vernieuwend zijn en aanvullend aan wat er al is in Wageningen. Daarnaast willen we ook een sociale betekenis hebben voor de stad," vertelt Henk. "Op het gebied van delicatessen gaan we vernieuwende concepten naar Wageningen halen. Producten die uniek zijn of niet in een vergelijkbaar aanbod zijn te verkrijgen. We denken aan lokale producten van kleinere ondernemers, streekproducten en indien mogelijk fairtrade en biologisch. We willen collega ondernemers graag betrekken in het samen ondernemen en elkaar aanvullen. Dat is belangrijk voor de binnenstad. En we letten op duurzaamheid." In de toekomst hoopt Henk de Rondi Tosti's te serveren. De basisingrediënten komen van Wageningse leveranciers. Uiteindelijk komen er wel 30 variaties Rondi-Tosti`s. Ook aan vegetariërs en spelt-liefhebbers wordt gedacht.

Duurzaam en sociaal

Henk Bor heeft aandacht voor verschillende aspecten van duurzaamheid: energiebesparing met LED-verlichting, lokaal inkopen en minder voedselverspilling. Door infrarood vloerverwarming kon het pand van het gas af.

Met zijn zaak wil hij ook een bijdrage leveren aan participatie. Samen met de NAH stichting gaan ze het als "werkbedrijf" exploiteren. Enkele van de medewerkers hebben daarom een arbeidsbeperking en een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij worden professioneel begeleid met behulp van job-coaching.

Assortiment

Op dit moment is er een ruim assortiment vlaaien en bonbons en op zondag luxe gebak. Een ander opvallend product zijn 23 soorten Dutch Homemade Macarons in prachtige kleuren. De macaron is een koekje van amandelschuimpjes met een vulling ertussen.

Henk: "We hopen dat De Proeverij Wageningen een sociale huiskamer wordt waar iedereen zich welkom voelt. Waar je elkaar kunt ontmoeten, een bordspel spelen, vergaderen of studeren." Er is gratis Wifi.

De vlaaien worden dagelijks vers gebakken en zijn ook online bestellen.

www.supervlaai.nl/onze-vestigingen/de-proeverij-wageningen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden