Erwin Oorebeek (r) heeft de remise bijna binnen en zorgt daarmee voor de 5½-4½ overwinning van de Wageningse schakers.
Erwin Oorebeek (r) heeft de remise bijna binnen en zorgt daarmee voor de 5½-4½ overwinning van de Wageningse schakers. (Foto: )

Schakers SV Wageningen zorgen voor lichtpuntje in donkere dagen

De schakers van de SV Wageningen hebben hun eerste zege van het seizoen geboekt. In Enschede werd nipt, maar verdiend met 5½-4½ gewonnen van SG Max Euwe. Met de overwinning staan de Wageningers nog steeds laatste, maar hebben zij weer aansluiting bij de concurrentie gevonden.

WAGENINGEN - Na vier nederlagen was het voor Wageningen noodzaak om te gaan scoren. De start in Enschede was daarvoor veelbelovend. David van Eekhout offerde in de opening een pion en kreeg in ruil daarvoor een stelling met veel mogelijkheden. Toen de tegenstander de koningsstelling verzwakte, kon Van Eekhout een beslissende aanval opzetten. Kees Stap pareerde een op het oog gevaarlijke aanval van de tegenstander. De aanval bloedde dood, een pion ging verloren, en Stap wist het eindspel zonder veel moeite te winnen.

Een tegenvaller was vervolgens de nederlaag van Jeroen Franssen. Hij kwam uitstekend uit de opening, maar drie slechte zetten op rij zorgden ervoor dat Franssen in een verloren eindspel terecht kwam. In tijden van nood kan Wageningen altijd rekenen op Jan Timman. Hij voerde in zijn partij de druk langzaam maar zeker op. Met een fraai torenoffer haalde hij het punt binnen. Fred Jonker baalde in de tussentijd enorm. Na twintig zetten had hij een geweldige stelling en de winst leek slechts een kwestie van tijd. Maar de motor haperde. Jonker kreeg geen fatsoenlijke zet meer uit de vingers en verloor zelfs nog.

Toch zag het er na de eerste tijdcontrole gunstig uit voor de Wageningers. Yochanan Afek had een kansrijke aanval verruild voor een gunstig eindspel. Geroutineerd wist de eindspelkunstenaar dit naar winst te voeren. Bert Torn had in alle verwikkelingen een pion buit gemaakt. Ondersteund door een actieve toren bracht hij de pion zonder al te veel moeite naar de overkant.

Met een 5-2 voorsprong moest Erwin Oorebeek de Wageningse winst veiligstellen, aangezien Sander van Eijk en Arjen van Herwaarden slecht tot verloren stonden. Oorebeek pakte het praktisch aan. Als het echt gemoeten had, kon hij wellicht nog op winst spelen, maar nu besloot hij geen enkel risico te nemen. Geroutineerd neutraliseerde hij alle zwarte kansen, waardoor de tegenstander geen andere keus had dan het remiseaanbod te accepteren. Dat Van Eijk en Van Herwaarden daarna nog verloren, kon de Wageningers niet meer deren. Opgelucht werd de eerste overwinning begroet, een lichtpuntje in de donkere dagen voor kerst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden