Foto:

Fabian Lindner proost met Zzinga

Proost! Trots laat Fabian Lindner een flesje Zzinga, een sprankelende variant op honingwijn. zien. Hij heeft dit duurzame drankje zelf ontwikkeld en op de markt gebracht. De Wageningse student hoopt dat Zzinga komend jaar op veel plekken verkrijgbaar is. Een eerste steuntje in de rug heeft hij al, in november is hij uitgeroepen tot Nederlands student-ondernemer van 2018.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Lindner komt uit Italië. Daar ontwikkelde hij de eerste versie van zijn honingwijn. Hij ontdekte dat een studie in Wageningen hem verder zou kunnen helpen. "Hier kan ik de technische kant van het ontwikkelen van het drankje combineren met een opleiding tot ondernemer. Ik studeer nu Marketing & Economics. Bij StartLife op de Campus krijg ik alle gelegenheid en ondersteuning om mijn bedrijf Zzinga te ontwikkelen. En mijn studie in Wageningen heeft nog een prettig nevenresultaat opgeleverd. Hier is veel onderzoek naar biodiversiteit. Dat is belangrijk voor de bijen, want in Nederland wordt op dit moment namelijk de helft van de bijen met uitsterven bedreigd. Met Zzinga proberen we ook iets aan dit probleem te doen."Student-ondernemer
van het jaar

Zzinga is een bruisend drankje met 4% alcohol, het heeft een lichte smaak van honing en heeft iets bitters en iets zoets in de afdronk. Lindner heeft afgelopen jaar de eerste flesjes geproduceerd. "We willen het aanbieden via de horeca, in winkels en op festivals. We beginnen in Nederland, maar het streven is om heel Europa te veroveren. Daarbij willen we niet alleen het drankje verkopen, maar het hele verhaal over het belang van bijen vertellen. We gaan een buzz creëren, zoals we dat noemen. In Wageningen is het al te koop geweest bij Café Loburg en Woudenberg. Daar willen we komend jaar mee doorgaan."

Het concept van Lindner wordt in ieder geval gewaardeerd door de Entrepreneurs' Organization, een internationaal netwerk waar ondernemers elkaar ondersteunen door met elkaar ervaringen over ondernemerschap te delen. Zij organiseren sinds vier jaar de Global Student Entrepreneurs Awards. Lindner won dit jaar met Zzinga en mag zich de Nederlandse student-ondernemer van 2018 noemen. De jury koos voor Lindner omdat hij een duidelijke visie heeft en weet hoe hij zijn bedrijf verder wil ontwikkelen. Ook is hij verder gegaan met testen en optimaliseren van de smaak van het drankje. Hiervoor is hij bij festivals in Nederland en smaakevenementen in andere Europese landen geweest. Zo ontstaat er volgens de jury een ijzersterk product. De jury bestond uit studentondernemers, ervaren ondernemers en scale-up ondernemers. Lindner mag door zijn winst Nederland vertegenwoordigen in de finale in Macau in China. Tijdens de finale in april nemen meer dan vijftig studentenondernemers uit 23 verschillende landen het tegen elkaar op. Hij krijgt in aanloop naar de finale professionele begeleiding van ervaren Nederlandse ondernemers en een geldbedrag van 5000 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden