Burgemeester Geert van Rumund en stadsdichter Ivanka de Ruijter bij het gedicht 'Zie Wageningen'. (foto: Kees Stap)
Burgemeester Geert van Rumund en stadsdichter Ivanka de Ruijter bij het gedicht 'Zie Wageningen'. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Toespraak staat in teken van omzien

Door Kees Stap

Honderden Wageningers kwamen maandagavond naar het stadhuis om elkaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente alle goeds voor het nieuwe jaar toe te wensen. De traditionele nieuwjaarsspeech van burgemeester Geert van Rumund stond in het teken van omzien naar elkaar. Ook waarschuwde Van Rumund voor de gevaren voor de oprukkende georganiseerde criminaliteit.

WAGENINGEN - De toespraak van Van Rumund werd vooraf gegaan door een gedicht van stadsdichter Ivanka de Ruijter. Onder de titel 'Zie Wageningen' gaf zij de toehoorders mee om het nieuwe jaar te zien als een moment voor nieuwe kansen, mogelijkheden en perspectief. En om te durven eens anders en naar elkaar te kijken. Van Rumund vertaalde die boodschap om om te zien naar de stad en naar elkaar.

Nieuwjaarsreceptie gemeente

Voordat hij daar voorbeelden van gaf, had Van Rumund ook een boodschap van wethouder Lara de Brito. Zij is herstellende van een operatie nadat vorig jaar baarmoederhalskanker bij haar is geconstateerd. De artsen zijn positief over haar herstel. De Brito liet weten dat het goed met haar gaat en dat de komende periode in het teken staat van rust en verder herstel. Zij heeft veel steunbetuigingen ontvangen en dat heeft haar goed gedaan. Ze ziet er naar uit om iedereen komend jaar weer persoonlijk te ontmoeten.

Rond het thema 'omzien naar elkaar' gaf Van Rumund vervolgens een aantal voorbeelden die volgens hem belangrijk zijn. "Kijk om je heen en zie om naar je medemens. Gelukkig zijn er in Wageningen veel inwoners, organisaties en initiatieven die hier een waardevolle bijdrage in leveren. Maar er zijn altijd mensen die niet zelf hulp inschakelen en waar we van zien dat het er niet goed mee gaat. Voor die mensen en voor de hele Wageningse samenleving hebben we Het Startpunt."
Volgens Van Rumund is het ook belangrijk dat Wageningen omziet naar de minder mooie dingen. "Denk niet dat er in onze op het oog veilige gemeente geen georganiseerde criminaliteit is. Het speelt zich af onder onze ogen. Het is groter dan u denkt, dichterbij dan u denkt en we hebben er allemaal last van. Denk aan de productie van synthetische drugs, het dumpen van drugsafval, hennepteelt en het daarbij behorende hoge risico op brand en explosie, witwaspraktijken via ondernemingen en zorgfraudeurs." Van Rumund vindt dit onderwerp zo belangrijk dat hij in een brief aan de inwoners gaat uitleggen op welke signalen te letten en hoe te handelen. "Ik roep inwoners en ondernemers op om signalen van criminaliteit bij mij te melden."

Na de toespraak en de voordracht van de stadsdichter konden de bezoekers genieten van diverse optredens. De nieuwjaarsreceptie was namelijk weer gecombineerd met het Cultureel Café. Wie zijn bekenden de beste wensen voor het nieuwe jaar had overgebracht, kon daarna genieten van wat Wageningen op gebied van muziek te bieden heeft.

Meer berichten