Foto:

"Onze stad is een warm bad"

Door Kees Stap

De ziekte en de chemotherapie hakten er flink in, maar sinds vorige week is wethouder Lara de Brito weer drie dagen per week aan de slag. "Het gaat goed met me, de tumor is weg. Het werken kost wel energie, maar geeft me aan de andere kant ook weer nieuwe energie. En ik ben liever moe van het werk dan dat ik thuis moe op de bank lig."

WAGENINGEN - Begin oktober stond de wereld van De Brito plotseling op de kop toen er bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Zij moest al haar taken als wethouder neerleggen en ze ging een periode van intensieve behandelingen in. Het ziekteproces verliep grillig. Bestralingen en chemotherapie volgden en De Brito moest zich overgeven aan de medici waar ze met bewondering over spreekt. "Dat er zoveel mensen, bij elkaar honderden, hard hebben gewerkt om mij beter te maken vind ik een bijzonder gegeven. Ook dat ik liefdevol omringd was door familie en vrienden. Mijn moeder heeft ontelbaar veel soepjes en smoothies gemaakt en ik heb niet een keer op een taxi hoeven wachten. Dat maakt een groot verschil."

Lara de Brito
weer aan de slag

Tijdens haar ziekte heeft De Brito zich bewust teruggetrokken uit de openbaarheid. "Bepaalde weken had ik daar überhaupt geen energie voor, maar voor mijzelf en anderen vond ik dat ook prettiger. Wel ben ik de politiek blijven volgen. Zo heb ik de begrotingsbehandeling vanuit het ziekenhuisbed gevolgd. Dan voelde ik me minder patiënt en meer Lara, ik heb geleerd dat politiek bij mij hoort. Als wethouder Zorg ben ik me er nog bewuster van dat we Zorg niet alleen excellent maar ook mensvriendelijk moeten en kunnen regelen. Zelf heb ik geluk gehad dat ik deze ziekte in Nederland anno 2018 kreeg en dat het behandelbaar was. En ook dat ik met mijn goede baan en verzekering niet in de problemen kwam."

Wat De Brito ook goed heeft gedaan, waren de vele reacties die zij ontving: "Onze stad en ook onze gemeentelijke organisatie zijn een warm bad. Ik heb letterlijk duizenden reacties gehad. Appjes, mailtjes, ontelbare kaarten en mijn huis stond maandenlang vol bloemen. De postbode en de bloemenbezorger waren kind aan huis. Kaartjes zonder adres met alleen 'Lara de Brito, Wageningen' werden door de postbode keurig bezorgd en een bos bloemen die naar mijn oude huis was gestuurd werd door de bloemenbezorger onderschept. Al die reacties hebben me zo goed gedaan. Ik wil iedereen die twijfelt of hij een ander een reactie moet sturen, op het hart drukken dat vooral te doen. Het maakt echt een wereld van verschil."

De Brito vertelt over het moment dat een collega zei een afspraak te hebben gemaakt voor een uitstrijkje. "Dat vond ik een ontroerend moment. Vrouwen moeten absoluut om de vijf jaar een uitstrijkje laten doen. En vaccineer alsjeblieft je dochters. Gelukkig ben ik er zelf weer bovenop gekomen, maar deze ziekte wens je niemand toe. Uitgerekend deze vorm van kanker kun je goed voorkomen, doe dat dan ook!"

Meer berichten