Huisnamen terug in stadsbeeld

Albert Ziëck, Nick van den Biggelaar en Bart van Aller zijn trots dat de naam 'Het Stadswapen' weer te zien is. (foto: Kees Stap)
Albert Ziëck, Nick van den Biggelaar en Bart van Aller zijn trots dat de naam 'Het Stadswapen' weer te zien is. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Door Kees Stap

Vroeger hadden woningen en winkels geen huisnummers, maar een naam. Van die historie is tegenwoordig echter weinig meer te zien. Bouwhistoricus Bart van Aller ziet die oude namen graag terugkomen in het stadsbeeld. Het begin is er, sinds twee weken prijkt op de dakgoot van het pand Hoogstraat 81 de oude naam 'Het Stadswapen'.

WAGENINGEN - Van Aller pleit er langer voor dat de historische binnenstad van Wageningen beter wordt geprofileerd. "We hebben hier een rijke geschiedenis, maar daarvan is weinig zichtbaar. In de jaren vijftig en zestig vond men dat al het oude moest verdwijnen. Gelukkig denkt men daar de laatste jaren anders over. Een stad als Den Bosch dient voor mij als voorbeeld. Daar heeft men het belang ingezien en is veel oude glorie in ere hersteld. Hier in Wageningen gebeurt het nog te voorzichtig. Gelukkig zijn her en der oude gevelreclames zichtbaar gemaakt en worden de puien van sommige winkels in oude stijl opgeknapt. Samen met de oude namen kunnen de stadsgidsen van Het Gilde hier mooi over vertellen."

Herberg
Het Stadswapen

Voor het terugbrengen van de oude namen in de binnenstad vond Van Aller inspiratie in het werk van Anton Zeven, die in zijn zogenaamde 'Dikke Zeven' de geschiedenis van panden in de Wageningse binnenstad heeft beschreven. "Dat is een monnikenwerk geweest", legt Van Aller uit. "Door het onderzoek in oude teksten is het ook lastig leesbaar. Daarom wil ik dat we de geschiedenis ook op andere manieren zichtbaar maken." Het begin is er nu. In de Dikke Zeven staat over Hoogstraat 81 beschreven dat een toenmalige bakkerij op deze plaats tussen 1689 en 1706 is omgebouwd tot herberg. Er wordt gemeld dat ene Jan van Roeckelt er in 1708 waard van herberg 'Het Stadswapen' was.

In het pand aan de Hoogstraat 81 is tegenwoordig Van den Biggelaar schoenen gevestigd. Eigenaar Nick van den Biggelaar werkte graag mee om de oude naam op zijn pand aan te brengen. "Bart van Aller vroeg mij en ik vond het een goed idee. Albert Ziëck van Decozzi uit Renkum heeft de letters er vervolgens prachtig op geschilderd. Ik vind het belangrijk om mee te werken aan de historie van de stad. Het draagt bij aan de sfeer van onze mooie binnenstad. Ik wil mijn collega's pandeigenaren en winkeliers dan ook oproepen om hun steentje hier aan bij te dragen. Ook Van Aller hoopt dat meerdere pandeigenaren het voorbeeld van Van den Biggelaar gaan volgen.

Meer berichten