Foto: Annette Kempers
Foto: Annette Kempers

Toonkunstkoor geeft voorjaarsconcert in de Grote Kerk

Toonkunstkoor Wageningen zal op zaterdag 9 maart om 20.00 uur in de Grote Kerk een voorjaarsconcert geven. Het is een mooi programma met prachtige werken die niet standaard in de passietijd klinken, namelijk een oratorium van Haydn en een kort maar verstild werk van de moderne componist Esenvalds, onder leiding van dirigent Hans de Wilde.

WAGENINGEN - Het concert bestaat uit het oratorium 'Die sieben letze Worte unseres Erlösers am Keuze' van Joseph Haydn en het 'In Paradisum' van Eriks Esenvalds. De Oostenrijker Joseph Haydn (1732 – 1809) heeft in zijn lange leven veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de symfonie en het strijkkwartet.

Hij schreef ook een paar grote oratoria. Die 'Sieben letze Worte unseres Erlösers am Keuze' was oorspronkelijk een orkestwerk, om louter muzikaal in zeven sonates de zeven laatste woorden (eigenlijk zinnen) van Jezus op Goede Vrijdag te verklanken. Later heeft hij er het koor en de solisten aan toegevoegd om die laatste zinnen ook hoorbaar te maken. Hierdoor is een intens oratorium ontstaan in 1795 waarbij zowel de muziek als de gezongen tekst prachtig samengaan.

De Let Eriks Esenvalds (geboren 1977) heeft naast zang en compositie ook theologie gestudeerd. Veel van zijn werken, vaak met multimedia middelen, gaan over de grootsheid van de natuur. Ook is van hem in 2016 een succesvolle opera uitgevoerd. Zijn 'In Paradisum' uit 2012 heeft hij gecomponeerd voor de uitvaart van zijn grootmoeder. Zeer gedragen, in lange lijnen wordt de vijf eeuwen oude requiem tekst door het koor gezongen.

Het oratorium van Haydn eindigt na de 'sieben letze Worte' en de dood van Jezus met 'Il Terremoto', het geweld van de aardbeving en jammerklachten. De mensheid is ontredderd en daarom is als voorloper van Pasen het 'In Paradisum' wellicht een hoopvolle afsluiting van dit indringende concert.

Toonkunstkoor Wageningen wordt begeleid door Evelyn Ziegler (sopraan), Dorien Lievers (alt), Leon van Liere (tenor), Daniël Hermán Moster (bas), Dirk Luijmes (orgel) en het Kwartet Ars Floreat. Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.

Entreekaarten van 25 euro zijn te verkrijgen bij de ingang van de Grote Kerk op de concertdag en voor 22,50 euro in de voorverkoop bij andere verkooppunten.

www.toonkunst-wageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden