De eerste trotse certificaathouders temidden van andere cursisten en hun fietsdocent.
De eerste trotse certificaathouders temidden van andere cursisten en hun fietsdocent. (Foto: R. Dukhan)

Verkeers- en fietscertificaten voor statushouders

WAGENINGEN - In Wageningen wonende vluchtelingen (statushouders) behaalden deze week hun certificaat voor fietsles en verkeersles. Vrijwilligers van Welkom in Wageningen geven bij het Werkpunt van Compleet mensenwerk wekelijks fietsles (praktijk) en verkeersles (theorie). Het doel is om de nieuwe inwoners van Wageningen te leren fietsen en om ze op verantwoorde wijze deel te laten nemen aan het verkeer. Ook zijn ze door hun toegenomen mobiliteit beter in staat om werk te vinden.

Op dit moment heeft een groep van circa tien vrouwen les. Ze komen oorspronkelijk uit (onveilige) landen, zoals bijvoorbeeld Syrië, Irak, Congo en Eritrea. Beginners zijn vaak bang om te vallen. De gebruikte lesmethode is zeer geschikt om die angst te overwinnen en vertrouwen in eigen kunnen op te bouwen en daarmee ook fietsplezier te krijgen.

"Ik was heel erg bang en durfde echt niet te fietsen", aldus een van de vrouwen. "Na drie jaar heb ik het toch weer geprobeerd. Ik ben zo trots dat het is gelukt, onder leiding van een ervaren fietsdocent. Al kan ik het nog niet zo goed als de Nederlanders, ik vind fietsen nu fantastisch." Na afloop van de les wordt vaak nog even nagekletst bij een kopje thee.

Zin om te helpen bij de lessen? Aanmelden kan door te mailen naar info@welkominwageningen.nl of te bellen met fietsdocent Bert van Straten op 0317 410910.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden