The Battle, interactief spektakel in De Vlinder.
The Battle, interactief spektakel in De Vlinder. (Foto: )

Inspirerende Cultuurgeschiedenisdag Pantarijn

Op maandag 1 april organiseerde Pantarijn MHV een inspirerende Cultuurgeschiedenisdag. Deze dag stond in het teken van vrijheid, veiligheid en vrede. Burgemeester Van Rumund opende deze speciale dag en onthulde een bijzonder certificaat met namen voor het nieuwe Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Daarna vond een groot spektakel plaats in De Vlinder onder de naam The Battle.

WAGENINGEN - Om 9.00 uur onthulde Van Rumund een bijzonder certificaat. De school heeft namen geadopteerd voor het Holocaust Namenmonument. Om de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust te herdenken wordt er in Amsterdam een Holocaust namenmonument gerealiseerd. Om het monument te financieren kunnen mensen een naam adopteren. Pantarijn MHV heeft vier namen geadopteerd: Alexander van der Woude, leraar Duits aan het Wagenings Lyceum (voorloper van Pantarijn), zijn vrouw Elsiene van der Woude-Kropveld en zijn kinderen, Louis en Henriette.

Leerlingen uit de bovenbouw hebben bijzondere gedenkborden gemaakt. Op deze gedenkborden hebben de leerlingen enkele Nederlandse slachtoffers van de Holocaust een gezicht gegeven. Leerling Max uit VWO 5 gaf uitleg over de totstandkoming van de borden en het belang van herdenken. In De Vlinder werd een multimediaal spektakel opgevoerd onder de naam The Battle. Hier werden dilemma's tijdens vredesmissies op interactieve wijze voor het voetlicht gebracht. Het was een indrukwekkend schouwspel. 's middag waren er allerlei workshops, zowel in als buiten school: een gesprek met een oorlogsveteraan, gesprekken met leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK), een rondleiding over de Airborne begraafplaats in Oosterbeek, een historische fietstocht door Wageningen, een bezoek aan de Grebberg, in gesprek met mensen van Shout Wageningen. Het idee is dat leerlingen de wereld in gaan, of dat de wereld naar de leerlingen toe komt, om op die manier ervaringen op te doen die te maken hebben met vrijheid, veiligheid en vrede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden