De muziektent aan het Emmapark

Door Cees Gast

Kort na de bevrijding is van de diverse muziektenten die Wageningen heeft gekend geen enkele meer over. Na enkele jaren beginnen de muziekkorpsen een vaste stek voor openluchtconcerten te missen.

WAGENINGEN - Op 6 augustus 1949 roept de voorzitter van het plaatselijke comité van de hulporganisatie Nederlands Volksherstel in de Veluwepost de Wageningse bevolking op om vrijwillig en belangeloos mee te werken aan de bouw van een muziektent. Zijn oproep slaat aan. Door de medewerking van de gemeente, van aannemers en leveranciers en van talloze anderen komt in 1950 een stenen muziektent tot stand. De naar een ontwerp van de Wageningse architect Albert van Cleef gebouwde muziektent verrijst in het Emmapark, op de plaats van het huidige pompgemaal.

Succesrijk
en toch gesloopt

Het op Bevrijdingsdag 1950 officieel in gebruik genomen gebouw voorziet overduidelijk in een behoefte. Er vinden concerten plaats van de twee muziekkorpsen die Wageningen in die tijd rijk is, het al eerder genoemde Stedelijke Muziekkorps en het R.K. Muziekgezelschap 'Ons Genoegen'. Ook het Wageningse Mandoline-ensemble 'Splendora' speelt er. Verder klinken er de sonore stemmen van het Wagenings Mannenkoor en geeft de Sportvereniging HBS (Houdt Braaf Stand) er gymnastiekdemonstraties.

De belangstelling is zo groot dat de gemeente in 1955 besluit op het plantsoen aan de overkant van de straat banken zonder leuning neer te laten zetten. Er kunnen daar maar liefst 1500 toeschouwers plaatsnemen.

Ondanks het succes van de muziektent moet het gebouw na ruim tien jaar toch verdwijnen. De gemeente wil namelijk op die plaats het hiervoor genoemde pompgemaal bouwen. Dat roept veel protest op bij de verenigingen die het muziekgebouwtje gebruiken. Het mag echter niet baten. In 1963 laat de gemeente de muziektent aan het Emmapark slopen.

Ter compensatie heeft de gemeente nog in hetzelfde jaar een verplaatsbare muziektent aangeschaft, waarvan de verenigingen gratis gebruik kunnen maken. In de praktijk blijkt de nieuwe aankoop echter een blok aan het been te zijn. Het opzetten van de tent is veel lastiger en tijdrovender dan de folder van de fabrikant suggereert. Om daar vanaf te zijn schaft de gemeente de subsidieregeling voor openluchtconcerten af, waardoor de animo voor openbare optredens nagenoeg verdwijnt en zij met goed fatsoen de demontabele muziektent van de hand kan doen.

-> Lees historisch tijdschrift Oud Wageningen, 4 x/jr € 21; info@oudwageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden