Foto:

Elzas onderscheiden met Wagenings erezilver

Professor Maurice Elzas werd donderdagavond door burgemeester Geert Van Rumund onderscheiden met het Wageningse erezilver. De uitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst van de Rotaryclub Wageningen.

WAGENINGEN - De professor hield een boekbespreking over het boek 'hier ligt begraven', dat is uitgegeven door de Stichting Joods Erfgoed. Burgemeester Van Rumund: "Ik ken Maurice Elzas als een zeer betrokken en humorvol persoon die zich zeer actief inzet voor goede doelen in Wageningen. Daarnaast brengt hij de Joodse geschiedenis van Wageningen en het leed dat Wageningse Joodse inwoners in de oorlog is aangedaan op bijzondere wijze onder de aandacht." Professor Elzas ontving het erezilver voor zijn belangeloze en persoonlijke inzet. Zijn activiteiten zijn van bijzondere betekenis voor Wageningen.
Hij was in 2006 medeoprichter van de Stichting Rotary on Wheels, waarbij hij tot en met 2012 een jaarlijkse rally organiseerde waarmee geld werd opgehaald voor diverse Wageningse goede doelen, zoals Rumah Kita, de Willemshoeve, de Voedselbank, Inloophuis Markt 17 en de dierenambulance West-Veluwe.
Maurice Elzas is voorzitter van De Stichting Joods Erfgoed. Deze stichting is ontstaan uit de Stichting Joods Gedenkteken Wageningen. Onder voorzitterschap van Maurice Elzas heeft deze stichting ervoor gezorgd dat het Joods Monument aan de Walstraat tot stand kwam. Dit monument is gemaakt door kunstenares en echtgenote Jetty Elzas. De Stichting Joods Erfgoed heeft in Wageningen de HerinneringsStenen gerealiseerd. Deze stenen verwijzen naar woningen van Joodse bewoners die in de oorlog zijn gedeporteerd. Over deze stenen is een boekje uitgegeven. Onlangs verscheen bovendien het boek over de oude Joods begraafplaats 'hier ligt begraven'. Voor beide boeken was Maurice Elzas een belangrijke stuwende kracht. Om het verleden 'levend' te houden geeft Maurice Elzas voorlichting op scholen over de Joodse geschiedenis van Wageningen. Ook is hij lid van de Raad van Advies van het 4 en 5 mei comité. Door zijn inzet staat de Stille tocht op 4 mei ook stil bij het Joods Monument en worden door de burgemeester en belangstellenden steentjes neergelegd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden