Burgemeester Floor Vermeulen (tweede van rechts) bezocht dinsdagmorgen, samen met gemeentesecretaris Jasper de Wit (uiterst links) een bezoek aan de Wageningse Berg. De rondleiding werd verzorgd door Rien Bor (uiterst rechts) en Arno Boon (tweede van links).
Burgemeester Floor Vermeulen (tweede van rechts) bezocht dinsdagmorgen, samen met gemeentesecretaris Jasper de Wit (uiterst links) een bezoek aan de Wageningse Berg. De rondleiding werd verzorgd door Rien Bor (uiterst rechts) en Arno Boon (tweede van links). Foto: Dick Martens

Burgemeester Vermeulen onder de indruk van de Wageningse Berg en de historie van FC Wageningen

18 augustus 2021 om 08:56 Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN - Op vrijdag 18 juni 2021 werd Floor Vermeulen geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Wageningen. Dit gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering van de gemeenteraad. Om ‘zijn’ nieuwe stad beter te leren kennen bezocht hij al diverse plekken, instellingen, waaronder ook de WUR. Ook huldigde hij onlangs Olympisch wielerkampioen Annemiek van Vleuten. Dinsdagmorgen liet Wageningens eerste burger zich rondleiden op de legendarische Wageningse Berg.

Rondje door het stadion

Om een goede indruk te krijgen van het legendarische stadion en zijn voormalige bespelers is een dinsdagmorgen de uitgelezen mogelijk. Nog altijd komen dan oud-spelers, vrijwilligers en fans van de FC bij elkaar. Maar voor hij in gesprek ging met de groen-witte helden van weleer maakte hij, samen met gemeentesecretaris Jasper de Wit een rondje door het stadion. Tekst en uitleg kreeg hij daarbij van voormalig FC Wageningen-bestuurslid en gemeenteraadslid Rien Bor en Arno Boon, directeur van BOEi en van de Stichting Future Center.

‘Indrukwekkend en geweldig mooi’ 

,,Natuurlijk had ik al wel veel over het Stadion en de club FC Wageningen gehoord”, aldus Vermeulen, terwijl hij de grote foto’s bewonderd die zijn aangebracht voor de voormalige kantine. ,,Maar nu je het met eigen ogen ziet is het toch nog indrukwekkend en geweldig mooi, dat het er nog zo fraai bijligt en dat die trouwe groep vrijwilligers daar wekelijks hun bijdrage aan levert.” Op een van de foto’s prijkt de legendarische Charley van de Weerd, linksbinnen met een fluwelen techniek en een dodelijk schot en Wageningens voetballer van de twintigste eeuw. ,,Charley speelde tussen 1940 en 1961 voor Wageningen”, licht Bor toe. Vermeulen kende de legende op de hoogte. ,,Er is in Wageningen zelfs een straatnaam naar hem vernoemd, de Van de Weerdstraat.” Het is tevens de straat genoemd naar de neef van Charley, Ton van de Weerd. ,,Die speelde de meeste wedstrijden voor Wageningen, maar liefst 481”, vult Bor aan.

‘De liefde voor de club is nog altijd voelbaar’

Vervolgens wordt Vermeulen geïnformeerd over het ontstaan van de staantribune, bewondert hij nog een fotocollage uit 1992, het laatste jaar van het bestaan van FC Wageningen, om uiteindelijk het businesshome binnen te stappen, waar hij allerhartelijkst wordt ontvangen, met koffie en koek en kennis maakt met onder andere doelman Herman Koop, Jan van Osenbruggen (‘Ik was een eerlijke voetballer’, lacht de spijkerharde middenvelder), de onverwoestbare verdediger Frits van der Klift en de pijlsnelle aanvaller Jan Menting, die de burgemeester nog ‘even’ herinnerd aan het legendarische bekerduel dat hij destijds met FC Wageningen tegen PSV speelde op 21 december 1977. ,,Ja, die staat nog altijd in mijn geheugen gegrift”, legt Menting uit. ,,Niet alleen door mijn drie doelpunten, maar ook als team speelden wij geweldig.” Onder de indruk noemde hij Menting ‘The Man of the Match’. ,,Ja, dat was ik zeker”, glundert Menting. Ook spreekt de burgemeester nog met voormalig linksachter Ton Weimer en oud-trainer Gerard Brussen (‘Ik was hoofdtrainer van 1987 tot 1992’). Ook mengt hij zich nog tussen de aanwezige vrijwilligers. ,,Jullie zijn de mensen die hier jullie hart hebben liggen”, klinkt het bewonderend, om daarna nog een aantal mooie FC Wageningen verhalen te horen. ,,Ik heb genoten van het Stadion, de mooie verhalen en de liefde voor de club die nog altijd voelbaar is, als je met deze mensen spreekt”, aldus Vermeulen tot slot.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie