Marcel van Aken (rechts) heeft het, samen met zijn Feyenoord maten en ESPN-verslaggeefster Aletha Leidelmeijer, prima naar de zin in Pristina.
Marcel van Aken (rechts) heeft het, samen met zijn Feyenoord maten en ESPN-verslaggeefster Aletha Leidelmeijer, prima naar de zin in Pristina.

Marcel van Aken: ‘Feyenoordsupporter voor het leven’

5 augustus 2021 om 12:22 Algemeen

Door Dick Martens


Voor de gemiddelde voetbalsupporter was het afgelopen seizoen er een om snel te vergeten. Of je club nu goed of wat minder presteerde, feit bleef, dat het bezoeken van je helden in het stadion door Corona praktisch- of geheel onmogelijk was. Nu het vaccineren steeds meer vorm begint te krijgen gloort er weer hoop op meer perspectief richting het komende seizoen. Wageninger Marcel van Aken, een ‘die hard’ Feyenoord-supporter nam alvast een voorproefje op het bezoeken van een Europees duel van ‘zijn’ club. Hij stapte op het vliegtuig naar de hoofdstad van Kosovo, Pristina. Gewoon om dicht bij de Rotterdamse eredivisionist te zijn, want op last van de UEFA mochten de Rotterdamse supporters het duel in de tweede voorronde van de Conference League niet in het stadion bezoeken. Tv-schermen in een plaatselijke horecagelegenheid was het alternatief, doelpunten zagen zij niet, het werd 0-0. In Rotterdam werd het 3-2, waardoor Feyenoord met FC Luzern de volgende tegenstander in het toernooi treft.

WAGENINGEN – ,,Normaal doe ik dat een paar keer per jaar, maar door de Corona-pandemie kon dat natuurlijk niet meer”, steekt van Aken van wal. ,,Maar nu was die mogelijkheid, het reizen althans, er wel. Zeker toen ik die loting zag dacht ik direct ‘wat er ook gebeurt, daar moet ik gewoon heen’. Vooral omdat ik Oost-Europa helemaal geweldig vind. Jaren geleden is die liefde begonnen met een bezoek met Feyenoord aan Boekarest, daarna ben ik bijvoorbeeld ook een aantal keren in Kiev geweest. Ik blijf dat mooi vinden, die ‘vage’ steden, die lelijke gebouwen en die stadions. Misschien een wat rare hobby, maar ik geniet ervan. Andere supporters hopen bij een Europese loting op een Engelse, Spaanse of Italiaanse club, maar ik sta te juichen als er weer een club uit het Oostblok uit die koker komt. Dus FC Drita was voor mij weer een voltreffer. En spijt, ondanks die 0-0, heb ik niet hoor.”

De liefde voor Feyenoord ontstond na een bezoek aan de Kuip toen van Aken (48) nog maar 12 jaar was. ,,Ik mocht met mijn oom mee. Ik vond het helemaal geweldig en heb de club direct in mijn hart gesloten. Inmiddels ken ik veel supporters, maar ook de politieagenten die in- en om het stadion lopen. Zij kennen mij zeker ook. Dat is niet negatief bedoeld. Ik word, als er eens wat rottigheid is met jeugdige supporters bijvoorbeeld, gevraagd om te bemiddelen. Ik ben dan het bindmiddel tussen de supporters en de politie. Mooi, toch?” Maar richting komend seizoen is er, wat het bezoeken van de Kuip betreft, een kleine kink in de kabel gekomen. ,,Ik ben dat gezeur over dat nieuwe stadion helemaal zat. Er is daarvoor al onnodig veel geld uitgegeven. Voorlopig ga ik daarom alleen naar uitwedstrijden. Bizar? Ik ben een ‘principe-mannetje’. Ik heb mijn visie onlangs ook ingesproken bij de Rotterdamse gemeenteraad. Tot er concrete plannen zijn, kijk ik de thuiswedstrijden in de kroeg en ga ik lekker naar de uitduels. Ja, Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol, maar ik ben en blijf het wel voor het leven.”

advertentie
advertentie