De ‘Geert van Rumund-prijs’ is een idee van de stichtingen City of Cultures en Welkom in Wageningen.
De ‘Geert van Rumund-prijs’ is een idee van de stichtingen City of Cultures en Welkom in Wageningen.

De Geert van Rumund prijs ingesteld!

24 augustus 2021 om 22:07 Algemeen

Tijdens het Indonesiëfestival dat vorige week in Wageningen plaatsvond, werd bekend gemaakt dat Wageningen verrijkt wordt met een tweejaarlijkse ‘Geert van Rumund prijs’.

WAGENINGEN - De prijs is een idee van de stichtingen City of Cultures en Welkom in Wageningen.Initiatiefnemer Masood Eslami: “Waardering maakt mensen gelukkig. We willen eens per twee jaar een prijs uitreiken aan een nieuwe Wageninger. Iemand die vanwege gebrek aan vrijheid en op zoek naar veiligheid op de vlucht gaat en door het lot in Wageningen terecht komt. Iemand die zich probeert te nestelen en zich daarbij inzet voor een mooier Wageningen, die mag gewaardeerd worden.” De prijs kan gezien worden als dank voor de geleverde inzet, als aanmoediging voor alle nieuwkomers en als inspiratie voor degenen die hier al langer wonen. Een prijs moet natuurlijk een naam en een jury hebben. City of Cultures en Welkom in Wageningen hebben de prijs de ‘Geert van Rumund-prijs’ gedoopt, als blijk van waardering voor de manier waarop de oud-burgemeester zijn rol als burgervader gedurende vele jaren ingevuld heeft: met warmte voor nieuwkomers en met aandacht voor àlle inwoners van Wageningen op een evenwichtige en afgewogen, menselijke manier. De beide stichtingen willen de prijs elke twee jaar toe laten kennen door een jury waarin mensen zitting nemen die hebben laten zien een interessante en grondige visie op de stad te hebben. Van Rumund toonde zich bereid voorzitter van de jury te worden. Van Rumund: “Ik vind het bijzonder eervol om deze prachtige prijs te mogen uitreiken. Ik verheug me nu al op de juryvergaderingen.” Ook een andere oud-bestuurder van de stad, oud-wethouder Lara de Brito, zal zitting nemen in de jury, die verder ondersteund zal worden door bestuursleden van City of Cultures en Welkom in Wageningen. De prijs bestaat uit een kunstwerk, ontworpen door een Wagenings kunstenaar. Voor deze eerste versie heeft Paul Dunki Jacobs een bronzen en deels stalen beeldje ontworpen. Het beeldje blijft tot de eerste uitreiking in bewaring bij juryvoorzitter van Rumund.
Dunki Jacobs: “Iedere keer als iemand iets goeds doet voor een ander of voor de stad, dan verhoogt hij/zij hiermee de energie van die persoon of die samenleving, gesymboliseerd door traptreden in het bronzen beeld. Die geven toegang tot een poort waarachter zich een nieuw landschap ontvouwt.”

Gedicht door Paul Dunki Jacobs de maker van kunstwerk

De Poort van de Liefde

Volg me

Ik neem je mee

De treden op, die leiden naar de oude poort

De eeuwenoude poort van de liefde 

Stap voor stap gaan we, volg me

Pak de klink

Niet aarzelen nu

Open doen

Een kier, en dan

Meer dan een kier

Kijk en zie

Een nieuw landschap

Dat zich liefdevol uitstrekt

Volg me

Zo moeilijk is het niet

Van de redactie

“warmte voor nieuwkomers en aandacht voor de inwoners.”

advertentie
advertentie