Geert van Rumund legt het verhaal achter het bord Wageningen Noord uit. (foto: Kees Stap)
Geert van Rumund legt het verhaal achter het bord Wageningen Noord uit. (foto: Kees Stap)

De keuze van de (oud-)burgemeester

Algemeen

Door Kees Stap

Tevreden loopt Geert van Rumund door de zalen van Museum De Casteelse Poort. “Ik ben hier zeker een half jaar niet geweest. Leuk om mijn eigen expositie na zoveel tijd weer te zien. Het is nog steeds een prachtige herinnering aan mijn ruim 15 jaar als burgemeester in onze stad.”

Wageningen – Toen Van Rumund vorig jaar aankondigde dat hij afscheid ging nemen als burgemeester, bood het museum hem aan om zijn eigen tentoonstelling in te richten. Hij nam dat aanbod dankbaar aan en ging enthousiast aan de slag. In oktober opende de tentoonstelling onder de naam ‘Alles heeft een naam, de keuze van de burgemeester’. Al snel moest het museum door de coronamaatregelen echter de deuren sluiten. Sinds kort is bezoek weer toegestaan, daarom is besloten om de tentoonstelling tot 29 augustus open te houden. Ook nu Wageningen inmiddels een nieuwe burgemeester heeft.

De expositie gaat over het leven en werk van Geert van Rumund, met uiteraard speciale aandacht voor zijn 15 jaar als burgemeester. De focus ligt op kunst en cultuur in al zijn vormen en geledingen. Met vrienden uit zijn jeugd in Zevenaar en politieke vrienden uit Nijmegen blikt Van Rumund terug op zaken die hen gevormd hebben. In de kunstkamer laat hij samen met zijn vrouw Corrie zien welke kunst zij privé mooi vinden. In de werkkamer kunnen bezoekers zien hoe de voormalige burgemeester zijn dagelijkse taak voor de stad vervulde. In de grote zaal wordt in acht verhaallijnen een blik gegeven op de hoogtepunten van 15 jaar burgemeesterschap in de breedste zin van het woord. Van het theekoepeltje tot de Tafel van W en van de partnersteden tot een gestolen portret van Prins Bernhard.

Een bijzonder object in de tentoonstelling is het bord Wageningen Noord. Het heeft te maken met de slogan ‘Alles heeft een naam’. Tijdens de opening wilde Van Rumund de achtergrond van dit bord nog even geheim houden. Nu vindt hij het tijd om het te onthullen. “Het is een grap van een paar ambtenaren. Een paar jaar geleden was er een plan vanuit Den Haag dat gemeenten minstens 100.000 inwoners moesten hebben. In het kader van een workshop out-of-the-boxdenken hebben zij een filmpje gemaakt waarin Wageningen Ede om zou dopen tot Wageningen Noord. Dit bord kreeg ik van hen en heb ik altijd bewaard.”

Zo heeft Van Rumund veel verhalen over wat er in zijn tentoonstelling te zien is. Daarom gaat hij komende zomer zelf drie middagen rondleidingen geven. Op donderdag 8 juli en vrijdag 27 augustus voor volwassenen , op woensdag 25 augustus speciaal voor kinderen. Aanmelden voor deze rondleidingen kan bij het museum via info@casteelsepoort.nl of 0317-421436.

advertentie
advertentie