Francisca Sival en Wim Huijser op de plek langs het Bergpad die op de cover van het boek te zien is.
Francisca Sival en Wim Huijser op de plek langs het Bergpad die op de cover van het boek te zien is. Foto: Kees Stap

Leer je landschap kennen en geniet

7 juli 2021 om 11:55 Algemeen

Door Kees Stap

De Wageningse Berg, de Eng, de uiterwaarden, De Nude en het Binnenveld. Wageningen is rijk aan diverse landschappen. Maar hoe zijn ze ontstaan? Welke dieren en planten kun je er vinden? Welke rol hebben mensen in de loop van de eeuwen gespeeld? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in het nieuwe boek ‘De Landschappen van Wageningen’.

Wageningen - Het boek is een initiatief van de Vereniging Mooi Wageningen. Met dit boek wil de vereniging bewoners en bezoekers van Wageningen niet alleen informeren over de omliggende landschappen, maar ook inspireren om deze verder te verkennen. Leden van Cameraclub Wageningen leverden een bijdrage in de fotografie. De gemeente Wageningen maakt het boek mogelijk met een financiële bijdrage.


Vrijwilligers van Mooi Wageningen verzamelden informatie. Francisca Sival coördineerde het project. Wim Huijser schreef de tekst. We treffen het duo op het Bergpad. Het uitzicht op de uiterwaarden is ook de cover van het boek. “Vanwege het 15-jarig bestaan wilde Mooi Wageningen een boek maken voor alle Wageningers”, legt Francisca uit. “We willen hen bewust maken van de rijke verscheidenheid aan landschapstypen. Wie het verhaal van het landschap kent, beleeft niet alleen meer plezier aan het wandelen en fietsen, maar voelt zich ook meer geworteld op de plek waar hij woont.”

Wim vond het een eer om dit boek te maken. “Als je dit in je eigen stad mag maken, is dat een van de leukste dingen die je kunt doen. We beschrijven in vijf hoofdstukken de Wageningse landschappen. Op twee plekken per landschap gaan we dieper op de materie in. Daarnaast heb ik per landschap drie bewoners of gebruikers geïnterviewd. Het boek is 240 pagina’s dik geworden. Naast de teksten staan er ook veel prachtige foto’s en uniek historisch kaartmateriaal in. Ik ben trots op het resultaat. Ik noem het het kleine broertje van ‘De Geschiedenis van Wageningen’, dat ter gelegenheid van 750 jaar Wageningen in 2013 is verschenen.”

Wat vinden Wim en Francisca zelf hun favoriete Wageningse landschap? “Die vraag is haast niet te beantwoorden”, zegt Wim. “Dat hangt af van mijn gemoedstoestand. Op dit moment wandel ik graag ’s avonds in het bos, omdat het daar nu zo lekker ruikt. Maar ik ben ook dol op het Binnenveld om daar de weidsheid en de stilte te ondergaan.” Francisca is op haar beurt fan van de Eng. “Je hebt daar overdag prachtige uitzichten. Maar ook het bos op de Berg is geweldig, daar vind je nu bijvoorbeeld slangenlook.”

De landschappen van Wageningen kost 29,90 euro. Het boek ligt vanaf komende vrijdag bij de Wageningse boekhandels. Bestellen kan ook via www.uitgeverijblauwdruk.nl.

advertentie
advertentie