Vlnr: Hans Janssen, Gabriëlle Habets, Sabine van Giesbergen en Johnny van Giesbergen in de nieuwe wijngaard bij de Hoge Born (foto Jan Boer)
Vlnr: Hans Janssen, Gabriëlle Habets, Sabine van Giesbergen en Johnny van Giesbergen in de nieuwe wijngaard bij de Hoge Born (foto Jan Boer)

Nieuwe wijngaard aan de Bornsesteeg

16 juni 2021 om 20:11 Algemeen

Door Jan Boer

Stichting De Hoge Born aan de Bornsesteeg biedt plek aan mensen, die dagbesteding, activerend werk of arbeidstherapie zoeken. Werken op het land is gezond door het contact met de natuur. Op de Hoge Born vinden mensen een plaats, waar rust en activiteiten onder deskundige begeleiding worden gecombineerd, een plek om te herstellen en om talenten te ontdekken. Het bedrijfsmatige karakter zorgt voor een concreet en zichtbaar resultaat. Dat doet men in samenwerking met zorginstelling Lievegoed, op antroposofische basis, met mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek.

WAGENINGEN - In de boerderijwinkel van De Hoge Born worden biologische streekproducten zoals groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, brood, sap en wijn verkocht. Groente en fruit worden verbouwd op eigen terrein. Binnen de organisatie zijn een paar veranderingen doorgevoerd. Manager Hans Janssen heeft het stokje overgedragen aan Sabine Giesbergen en Gabriëlle Habets. Zij geven nu samen leiding aan De Hoge Born. Sabine en Gabriëlle hebben de taken gesplitst. Sabine heeft de winkel, de inkoop en de administratie voor haar rekening genomen; Gabriëlle neemt de totale zorg voor de grote tuinen voor haar rekening. Sabine: “De mensen weten ons heel goed te vinden. Zeker in de coronatijd kwamen er veel mensen hier hun inkopen doen en men vindt het ook lekker om een stukje te fietsen. We zijn een stichting met een boerderijwinkel met een maatschappelijk doel. We werken samen met molen De Vlijt, Grebbeveld, Hooilanden, Hondspol en brood van Joris (Ede)”. Naast de zorgboerderij zijn Sabine met haar echtgenoot Johnny begonnen met het ontwikkelen van een wijngaard. Johnny van Giesbergen: “De Hoge Born bood ons de mogelijkheid om dit te realiseren. Het is een unieke plek met zeer geschikte grond voor wijndruiven. Daar komt bij, dat we het klimaat zien veranderen, waardoor één en één twee is”. Men is gaan nadenken over een goed product.

Sabine van Giesbergen: “Een goed glas wijn is fijn! We zijn met niks begonnen en hebben alles handmatig gedaan. Jan Oude Voshaar van wijngaard De Wageningse Berg heeft ons bij de aanleg heel goed geholpen. Ook hebben we een flink aantal laagstam fruitbomen geplant en heel veel bloemenzaad verspreid”. Er zijn 770 planten gepoot, waarvan tweederde witte druiven (Sauvignac) en een derde blauwe druiven (Satin Noir). Het duurt drie tot vijf jaar voordat de eerste oogst binnengehaald kan worden. Een collega-wijnboer gaat een en ander verifiëren en bottelen. “De naam weten we nog niet. Het zal iets met de Born of met fazant te maken hebben, want die vogels zie je hier zoveel!” lacht Sabine. Van de 770 druivenplanten hoopt men jaarlijks 750 flessen wijn te kunnen bottelen. Johnny: “Dat is voor een wijnbedrijf niet zoveel, maar dat hopen we te laten groeien. We zijn nu op zoek naar afzetpunten. Bestrijdingsmiddelen? Natuurlijk niet! Alles is biologisch: druiven, fruit, bloemen. Hoe natuurlijk wil je het hebben in je eigen omgeving?”

advertentie
advertentie