Afbeelding
aangeboden door betuwebomen.nl

De lekkerste pruimenbomen

17 mei 2021 om 13:48 Algemeen

Bent u opzoek naar een lekkere pruimenboom voor in een tuin of weiland? Of wilt u gewoon weten wat u allemaal kunt doen met uw pruimenboom, lees dan snel even verder, want in dit artikel geven we aan wat de lekkerste pruimen soorten zijn, welke vormen u kunt geven aan de pruimenboom en welke maat handig is voor welke tuin. Als u dan toch een pruimenboom heeft/wilt kopen, dan kunt u het maar beter gelijk goed doen.

De verschillende soorten

In totaal zijn er 4 verschillende soorten pruimenbomen. Geen zorgen, geen reden tot paniek, want wij gaan u uitleggen wat een goede keuze is voor u. Overigens is het in een tuin geen slecht idee om meerdere pruimenbomen neer te zetten, want de pruimenbomen die kunnen elkaar ‘’bestuiven’’. Dit houd in makkelijke taal in dat het ene pruimenboomsoort, de andere kan bestuiven, zodat het vruchten kan krijgen. Wat is de natuur toch mooi (en ingewikkeld soms)! Hieronder vindt u de 4 verschillende soorten pruimenbomen:

  1.  1. De Prunus Domestica Opal: Een heerlijke pruim en tegelijkertijd ook de bekendste. Gaat u pruimen kopen in de winkel, reken maar dat ze deze dan hebben liggen. Ze hebben een prachtige roze kleur en de pit in het midden is ook lekker groot. De pruimenboom Opal is de zoetste van de vier.

    2. De Prunus Reine Victoria: De Reine Victoria ligt nog wel is in de supermarkt, maar… als u een liefhebber bent kunt u deze pruim beter vinden bij de groenteboer of in uw tuin natuurlijk. Deze pruim herkent u aan haar paarse uiterlijk. De vrucht is namelijk meer paars dan roze. Vaak zijn ze paars met groen wanneer ze geplukt mogen worden. 

    3. De Prunus Reine Claude D’ollins: Wij vinden de Reine Claude erg goed te pruimen, maar de meningen hierover verschillen. Dit is namelijk wel de zuurste pruim van de hier 4 genoemde. En nadeel is wel dat de pruim groen blijft en weinig van kleur verandert als deze geplukt mag worden. Misschien meer een pruim voor de kenner 

    4. De Prunus Domestica Monsieur Hatif: Waarom de Monsieur Hatif zo onbekend is weten we niet, wellicht ligt het aan zijn onheilspellende donkerpaarse kleur. Ook deze pruim is eerst groen en wordt daarna donkerpaars, maar deze pruim is echt heerlijk zoet! Ook kan deze pruimenboom ook andere pruimenbomen bestuiven. Echt geen foute keuze.

De verschillende vormen pruimenbomen

U heeft vast en zeker wel is een normale pruimenboom gezien. Vooral als u in een dorp woont, dan ziet u vast wel is een weiland met daarin pruimenbomen. Vooral in de Betuwe zien we deze genoeg. Deze normale pruimenbomen zijn dan ook niet heel spannend, maar er zijn ook ‘’lei pruimenbomen’’. Dit is dus een pruimenboom met een leirek. Deze worden steeds populairder in Nederland en dat is niet gek. Door een leiboom pruimenboom heeft u schaduw, privacy, pruimen en bloesem. Tel uit die winst! 

Verschillende maten

Wellicht heeft u het al gezien in de foto hierboven, maar voor de pruimenbomen zijn er verschillende maten verkrijgbaar. Nu denkt u misschien: ‘’Ja dat is logisch beste meneer, een boom groeit.’’, maar er zit meer achter dan u misschien denkt. Niet alleen zit er verschil in dikte van de stam, ook zijn er constante wezenlijke verschillen. Hieronder worden ze opgesomd:

  1. 1. Zo is er een laagstam, waarbij de takken al vanaf 50 cm beginnen en waarvan de boom vaak niet groter wordt dan 160 cm. 

    2. Daarnaast is er de halfstam, waarbij de takken beginnen vanaf 130 cm en welke niet groter gaat worden dan 230 cm. 

    3. Tenslotte is er de hoogstam. Dit zijn de fruitbomen die er oorspronkelijk alleen waren. Hierbij beginnen de takken op 180 cm en de boom gaat waarschijnlijk niet hoger worden dan 320 cm. 

advertentie
advertentie