Afbeelding

Daan Groenendijk: “Samen sporten is goed voor je lichaam en geest”

7 mei 2021 om 11:07 Algemeen

Samen maken we het verschilHoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

Noodgedwongen houden we het coronainterview deze week via beeldbellen. Drie huisgenoten van Daan Groenendijk zijn namelijk positief getest. Daan is zelf gelukkig negatief, maar hij moet wel vijf dagen in quarantaine. “Vervelend, maar we houden ons natuurlijk aan de regels”, zegt Daan. “Ik moet alleen nog even kijken hoe het gaat met de boodschappen. Onze buren hebben al aangeboden om die te halen, maar zij weten niet hoeveel we eten. We zijn in ons huis namelijk alle zes fanatieke sporters.”De 24-jarige Daan is bijna klaar met zijn studie Voeding en Gezondheid aan de Wageningse universiteit. Hij volgt zijn laatste stage bij CleverMove, een Wagenings bedrijf dat onder andere krachttraining geeft aan 50-plussers. Daan sport zelf ook. Bij de GoalTrainers is hij als trainer en sporter fanatiek bezig met Calisthenics (krachttraining met je eigen lichaamsgewicht). Daarnaast doet hij graag aan yoga, fietsen, hardlopen, wandelen en voetbal.


Ga naar buiten en sport

Sporten is lichamelijk belangrijk, maar Daan heeft geleerd dat het ook voor de geest noodzakelijk is. “Het afgelopen jaar kregen we het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Bewegen werd niet gestimuleerd. Dat is de gezondheid van veel Nederlanders niet ten goede gekomen. Daarom raad ik iedereen, jong en oud, aan: ga naar buiten, zoek een maatje om veilig mee te sporten, te wandelen of te fietsen en werk aan je gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat je door sociaal contact het zogeheten knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Dat is essentieel voor je gezondheid. Daarnaast verlaagt sporten je stressniveau, ook dat is belangrijk.”Extra belangrijk voor ouderenDaan brengt deze kennis in de praktijk tijdens zijn stage. Hij traint dan 50-plussers. “Dat doen we nu buiten in tweetallen. Als de versoepelingen doorgaan, starten we 12 mei de indoorlessen weer op bij Thuis Wageningen.” Krachttraining en oefeningen voor je stabiliteit zijn volgens Daan voor iedereen belangrijk, maar nog extra voor ouderen. “Op latere leeftijd neemt je spiermassa af, dit kun je compenseren met krachttraining. Door regelmatig kracht- en balansoefeningen te doen, werk je ook aan een betere lichaamshouding. Als je er niets aan doet, kun je daar in het dagelijks leven echt last van krijgen. Huishoudelijke klussen als stofzuigen of tuinieren gaan steeds moeilijker. Of je kunt niet meer lekker spelen met de kleinkinderen. Dus een goede training is belangrijk.”


Goede houding

Een goede houding is volgens Daan ook belangrijk als je veel thuis zit of achter de computer werkt. “Mijn eigen studie gaat nu grotendeels online. Ik zie bij veel studenten dat ze daarbij een totaal verkeerde houding aannemen. Dat zal bij mensen met een reguliere baan niet anders zijn. Daar moet je echt iets aan doen, want het gevaar voor chronische klachten is groot. Daarom raden deskundigen aan om na een half uur achter de computer even vijf minuten pauze te nemen en iets anders gaan doen.”


Solidair met anderen

We kunnen niet om de vraag heen. Hebben de positieve coronagevallen van Daan’s huisgenoten te maken met onvoorzichtig gedrag? Dat is volgens hem absoluut niet het geval. “Wij gaan net als de meeste studenten zo goed als mogelijk met de regels om. De algemene gedachte van de meesten is dat we solidair zijn naar anderen, vooral kwetsbare ouderen. We geven daarmee een stuk van onze eigen vrijheid op. Deze positieve gevallen zijn dan ook gewoon pure pech. Sinds de coronacrisis gaan we als huisgenoten veel intensiever met elkaar om. Zo houden we elke donderdag een gezellige avond. We koken dan volgens een bepaald land en zoeken er bijpassende muziek en drankjes bij.”


Meer tijd en rust oor elkaar

Daan heeft persoonlijk ook positieve kanten van de coronacrisis ontdekt. “Omdat het aantal mensen dat je ontmoet veel kleiner is, heb je veel meer tijd voor elkaar. Ik ben zelf veel vaker gaan wandelen en fietsen. Dat kun je prima in tweetallen doen en dat levert hele mooie diepe gesprekken op. Ook ben ik gaan fotograferen, je vindt hier in de omgeving zoveel moois om plaatjes van te schieten. En omdat de horeca lang dicht was, ben ik ook veel vaker en uitgebreider gaan koken.” Uiteraard kijkt Daan wel uit naar de komende periode als er hopelijk weer meer is toegestaan. “Ik verlang wel naar een situatie waar je weer zonder nadenken nieuwe mensen kunt ontmoeten. Lekker ongedwongen op een terras zitten, naar een feestje of een festival gaan. Dat geeft dan een gevoel van echte vrijheid.”

advertentie
advertentie