aangeboden door 123opzeggen.nl

Fitnessabonnement betalen terwijl de sportschool dicht is?

25 mei 2021 om 09:26 Algemeen

BasicFit en Anytime Fitness mogen eindelijk weer open! Opgelucht ademhalen voor de clubs, na maandenlang gesloten te zijn geweest. Vele zagen een beduidende krimp in hun ledenbestand. Toch is er ook kritiek geuit op sportscholen. Opzeggen blijkt in veel gevallen namelijk niet mogelijk. Tot groot onbegrip van leden, die niet willen betalen voor een abonnement waar ze geen gebruik van maken.

De maatregelen op een rijtje

Na in het voorjaar van 2020 voor korte tijd dicht te moeten, sloten alle Nederlandse sportscholen op 15 december opnieuw haar deuren. Buitensport werd wel toegestaan, maar ook hier zijn maatregelen van kracht. Sporten in de buitenlucht resulteert namelijk eveneens in extra reisbewegingen, en die wil de overheid juist zo laag mogelijk houden. Om deze reden mag geen publiek aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden. De anderhalvemeterregel moet altijd worden nageleefd en kleedkamers, douches en kantines blijven dicht. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar krijgen iets meer speelruimte. Zij mogen overal buiten sporten en hoeven hierbij geen anderhalve meter afstand te houden. Voor iedereen geldt nog altijd: blijf bij klachten thuis en laat je testen.

Vaste contractperiode

Ten tijden van de sluiten liepen veel lidmaatschappen gewoon door. Meestal wordt een vaste contractperiode gehanteerd van één of twee jaar, waarin tussentijds opzeggen normaal gesproken geen optie is. Maar geldt dit ook voor omstandigheden die allesbehalve normaal te noemen zijn? Vroeger werden abonnementen nog wel eens stilzwijgend met dezelfde periode verlengd, maar sinds de invoering van de Wet Van Dam mag dit niet meer. De wet stelt dat een abonnement na afloop van de vaste contractperiode op ieder moment – met een opzegtermijn van een maand – mag worden opgezegd.

Abonnementsgeld terugvragen

Iedere sportschool heeft zo haar overlevingsstrategie. De ene grote fitnessketen kan het zich veroorloven om lidmaatschappen te bevriezen, terwijl andere clubs die optie niet geven. Er wordt dan gekozen om het abonnement door te laten lopen tegen een compensatie in de vorm van online lessen, trainingsschema’s of korting voor wanneer ze weer open gaan. De wet stelt echter dat, zolang een overeengekomen dienst niet is geleverd, er niet betaald hoeft te worden. Als je hebt betaald voor een jaar, heb je recht op je abonnementsgeld voor de periode waarin de sportschool dicht was.

Sportschool opzeggen

Opzeggen wordt dus meestal niet als mogelijkheid genoemd. En zelfs wanneer de contractperiode erop zit, blijkt dit af en toe nog moeilijk voor elkaar te boksen. Bij een aantal sportscholen moet opzeggen namelijk aan de balie – iets wat door de sluiting onmogelijk is geworden. Ondertussen lopen contracten door en wordt het lidmaatschapsgeld gewoon geïncasseerd. Heb je schriftelijk of via internet een abonnement afgesloten? Volgens de Wet Van Dam mag je op dezelfde manier ook weer opzeggen. In dat geval is online opzeggen via een opzegservice als 123opzeggen een ideale oplossing. Door een persoonlijke opzegbrief op te sturen hoef je niet langs de balie van de lokale sportschool en wordt je opzegging zo snel mogelijk verwerkt.

advertentie
advertentie