Afbeelding

Dianne Dobbelsteen: onze onderlinge band is afgelopen jaar alleen maar sterker geworden

Algemeen

Samen maken we het verschil
Hoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? De komende maanden vertellen zij hierover op deze plek. Want samen maken we het verschil! Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.


Dianne Dobbelsteen is de eigenaresse van Brownies&downieS Wageningen, de lunchroom op de Hoogstraat waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Onze ‘bijzondere medewerkers’ noemt Dianne hen. Om die bijzondere medewerkers heeft zij zich afgelopen jaar flink zorgen gemaakt.

WAGENINGEN - “Toen wij vorig jaar maart van de ene dag op de andere de deuren moesten sluiten, schrokken we enorm. Natuurlijk maakten wij ons als ondernemers zorgen over ons bedrijf en dat duurt tot op de dag van vandaag. Maar voor onze medewerkers kwam de klap extra hard aan. Hun dagelijkse structuur viel weg en sommigen konden maar moeilijk begrijpen waarom. Ze moesten verplicht thuisblijven, dat leverde veel stress op. Samen met hun begeleiders en ouders hebben we geprobeerd hen zo goed mogelijk op te vangen. Na enkele weken was het echter onhoudbaar om ze thuis te laten, dus enkelen van hen zijn we toch weer gaan begeleiden. Wel met de grootste voorzichtigheid, want veel van onze medewerkers horen ook nog eens tot de kwetsbare groepen.”

Tweede lockdown minder zwaar
Toen op 1 juni de horeca weer open mocht, was iedereen dan ook heel blij. “We hebben een drukke zomer gehad. Helaas kwam daar in de herfst weer een eind aan. Maar we ervaren de huidige lockdown wel als minder zwaar. We zorgen er voor dat de medewerkers kunnen blijven komen, zeker nu we ook bezorgen en laten afhalen. ’s Ochtends maken we schoon, bereiden we de lunches en rijden we rond met de bezorgingen. ’s Middags doen we activiteiten als een quiz, dansen, knutselen, of een wandeling.”

We steunen elkaar

De coronacrisis heeft volgens Dianne niet alleen maar ellende opgeleverd. “Onze onderlinge band is het afgelopen jaar sterker geworden. Ieders sociale kring werd kleiner, maar we hebben elkaar als collega’s juist beter leren kennen. We bespreken regelmatig wat iedereen bezig houdt. En dan mag je ook best een keer chagrijnig of bezorgd zijn. Dat bespreken we, we steunen elkaar en dan gaan we weer aan de slag met het bedenken van leuke acties voor de lunchroom. Want we gaan niet bij de pakken neerzitten, voor ons is het glas altijd halfvol.”

Samen overleven
Dianne heeft ook met andere ondernemers rond de Markt meer contact gekregen. “Toen vorig jaar de terrassen open mochten met extra ruimte, heb ik bijvoorbeeld met buurman Carel Oomes van Café De Vlaamsche Reus een plan gemaakt om onze terrassen samen te voegen. Dat werkte perfect, wij hadden vooral overdag de ruimte nodig en hij ’s avonds. Dat gaan we binnenkort als we open mogen absoluut weer doen. Want we zullen er met zijn allen voor moeten zorgen dat we overleven en de stad laten bruisen als er weer van alles mag.

Hoop op Pasen
Alle medewerkers van Brownies&downieS hopen dan ook dat ze snel weer gasten mogen ontvangen. “Het zou geweldig zijn als met Pasen de terrassen open kunnen”, zegt Dianne. “Natuurlijk financieel gezien, want zo onderhand moeten we wel weer eens wat gaan verdienen. Maar vooral om weer aan de slag te gaan met wat we het allerliefste doen: onze gasten welkom heten en ze verwennen.”

Afbeelding
advertentie
advertentie