Interim directeur Rudy de Jager. Foto: Cees Beumer
Interim directeur Rudy de Jager. Foto: Cees Beumer

Veel enthousiasme voor gezamenlijk Wagenings evenement

Door Kees Stap

In de weken voorafgaand aan 4 en 5 mei is het een drukte van belang op het kantoor van de stichting Wageningen45. De medewerkers, stagiaires en vrijwilligers zijn hard aan het werk om van de herdenking en de viering weer bijzondere dagen te maken. Interim directeur Rudy de Jager heeft er zin in: "Het enthousiasme in de stad is weer volop terug. Met oude en nieuwe vrijwilligers, ondernemers, gemeente en een nieuw bestuur is er een uitstekende samenwerking."

WAGENINGEN - De Jager is sinds januari aan de slag bij Wageningen45 en noemt het een eer om dit werk te mogen doen. "In de paar maanden die ik hier nu werk, merk ik wat voor een energie er in de stad aanwezig is om er een mooie herdenking en viering van te maken. Van podiumcoördinatoren tot verkeersregelaars, van de lokale 4 mei werkgroep tot afvalrapers, iedereen is er trots op om dit werk te kunnen doen. Het is echt een gezamenlijk feest van alle Wageningers."
Sjaak Driessen, vicevoorzitter van Wageningen45, plaatst wel een nuance bij het Wageningse belang. "Het vieren van de bevrijding hoort bij Wageningen, maar het is niet uitsluitend van en voor ons. Het heeft een regionale en zelfs landelijke uitstraling. We hebben immers het Gelders Bevrijdingsfestival en de Nationale Herdenking van de Capitulaties 1945." De Jager bevestigt dit: "Dat zie je ook aan de bezoekers die van heinde en verre komen. Maar ook aan de vrijwilligers, van de ruim 500 vrijwilligers komt ongeveer de helft van buiten Wageningen."

Naast de voorbereidingen voor dit jaar en de viering van 75 jaar vrijheid in 2020, wordt ook al gekeken hoe Wageningen na 2020 een prominente plek blijft houden op 5 mei. Wageningen45 en de gemeente willen er samen voor zorgen dat het Bevrijdingsevemement toekomstbestendig wordt. "De verwachting is dat er na 2020 vrijwel geen veteranen meer zijn die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt", zegt De Jager. "Maar herdenken blijft belangrijk. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders wil dat we 4 en 5 mei blijven herdenken en vieren. Wageningen blijft daar vanwege de capitulatie in Hotel de Wereld een belangrijke rol in spelen.'' 
De Jager ziet voor Wageningen als icoon van vrede en vrijheid niet alleen een rol weggelegd op 5 mei, maar het hele jaar door. "Onderdelen als de vrijheidscolleges, de wereldgesprekken en projecten op de scholen zullen alleen maar belangrijker worden. Die boodschap willen we blijven uitdragen. Ook willen we meer aandacht gaan besteden aan de herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus."
 

Meer berichten