Voorafgaand aan de twee minuten stilte gaat Madelon Bino een toespraak houden.
Voorafgaand aan de twee minuten stilte gaat Madelon Bino een toespraak houden.

“Iedereen kan een steentje bijdragen aan de vrijheid”

Door Kees Stap

Op 4 mei vertrekt de Stille Tocht vanaf de Bergstraat naar het monument op de Costerweg waar exact om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden om de slachtoffers van de oorlog te gedenken. Voorafgaand aan de twee minuten stilte gaat Madelon Bino een toespraak houden.

WAGENINGEN - Als bestuurslid van de stichting Joods Erfgoed Wageningen is Madelon vaak aanwezig bij de adoptieceremonie van het Joods monument op de Walstraat. De Margrietschool verzorgt dit monument en bij de overdracht van groep 8 naar groept 7 houdt Madelon meestal een toespraak. "Ik vind het belangrijk dat we de kinderen vertellen over de symboliek van het monument, hoe belangrijk herdenken is en hoe we moeten blijven strijden voor leven in vrijheid." 
Haar toespraak werd gewaardeerd door de lokale 4 mei werkgroep en zij vroegen Madelon of zij dit ook wilde doen bij de Stille Tocht. "Ik heb daar even over nagedacht en vroeg mezelf af 'wie ben ik dat ik dit mag doen?'. Maar toen realiseerde ik me dat ik de dochter van twee overlevers ben, dus besloot ik om het te doen. Mijn ouders hebben namelijk de oorlog overleefd, mijn beide opa's zijn vermoord. Als tweede generatie voel ik me geen slachtoffer van de oorlog, maar niemand is er ongeschonden uitgekomen. Ik werk in een Joods verpleeghuis in Amsterdam en daar merk ik dagelijks dat iedereen een verhaal heeft. Niet alleen over de oorlog, maar ook over hoe het leven vroeger was."
Met haar toespraak gaat Madelon aanhaken bij het landelijke thema van 4 en 5 mei; 'In vrijheid kiezen'. "Ik heb mijn toespraak vrij snel geschreven. Mijn levensmotto is dat we allemaal keuzes kunnen maken. Natuurlijk zijn er externe factoren die je overkomen, maar in de meeste gevallen heeft elk individu in elke situatie een keuze. Ook de overlevers hebben dat gedaan. Zij zijn doorgegaan met hun leven en hebben een volgende generatie op deze wereld gezet."
Madelon vindt het ook belangrijk dat iedereen zich realiseert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. "Onlangs hebben we Pesach, het Joodse paasfeest, gevierd. Daar staan we stil bij het feit dat het Joodse volk zich ontworstelde aan de slavernij en weer in vrijheid kon leven. Ik vind dat een mooie symboliek die ook geldt voor 4 en 5 mei. Nog steeds kan niet iedereen in vrijheid leven. Wereldwijd, maar ook in Nederland blijft die vrijheid bedreigd worden. Het is te gek voor woorden dat je in Amsterdam niet met een keppeltje op kan lopen, of als homostel niet hand in hand over straat kan. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om die vrijheid te bevechten en te behouden. We kunnen allemaal een bijdrage leveren om een onvolmaakte wereld een klein beetje minder onvolmaakt te maken." 
 

Meer berichten