Cees Beumer aan het werk op 5 mei. Foto: Thessa van Beek
Cees Beumer aan het werk op 5 mei. Foto: Thessa van Beek

Zonder vrijwilligers is 4 en 5 mei niet mogelijk

Door Kees Stap

Meer dan 500 vrijwilligers maken het mogelijk dat Wageningen op 4 mei kan herdenken en op 5 mei de vrijheid kan vieren. Hun inzet is onbetaalbaar en zonder hen zou het Bevrijdingsfestival niet in deze omvang gehouden kunnen worden. Eén van die vrijwilligers is Cees Beumer. Al 12 jaar is hij actief als fotograaf op 5 mei.

WAGENINGEN – Het begon allemaal in 2007 toen Cees de eerste prijs won tijdens de fotowedstrijd ter gelegenheid van de World Press Photo expositie in Wageningen. "Nanda de Vries was voor die wedstrijd jurylid namens de Camera Club Wageningen. Zij was ook actief bij het 4/5 mei comité en regelde daar het draaiboek voor alle fotografen. Zij vroeg mij of ik er iets voor voelde om daarin mee te gaan draaien. Ik twijfelde geen moment, want hiermee kreeg ik een kans die ik als hobbyfotograaf nooit had."
Cees maakt vanaf dat jaar deel uit van een groep van zo'n 20 fotografen die de hele dag  en de voorgaande avond op pad gaan. "Ik heb mooie herinneringen aan de Bevrijdingsvuurceremonies rond middernacht op het 5 Mei Plein. Heel bijzonder was ook de herdenkingsdienst in de kerk op de Bergstraat met Pieter van Vollenhoven. En het defilé met de oud-strijders blijft uiteraard het jaarlijkse hoogtepunt. Een unieke ervaring was toen ik in 2015 mee mocht met de atleten van Pallas die het vuur van de Belgische grens naar Wageningen brachten."

Sinds zes jaar maakt Cees de foto's van de artiesten op het hoofdpodium. "Door het jaar heen ga ik graag naar concerten, dus dit is helemaal geweldig. Ik probeer altijd net andere plaatjes te schieten dan anderen. Ik bereid me dan ook gedegen voor. Zo wist ik bijvoorbeeld vorig jaar dat Miss Montreal altijd één nummer zelf achter het drumstel kruipt. Ik wacht daar dan op en kan er een prachtige foto van maken." 
Hoewel hij persoonlijk veel voldoening haalt uit de unieke plaatjes die hij op 5 mei kan schieten, is het vooral zijn bijdrage aan het grote geheel dat het werk voor hem bijzonder maakt. "Ik ben een geboren en getogen Wageninger. Het is heel bijzonder om op deze manier een steentje bij te dragen en met zijn allen onze stad die dag in de picture te zetten. Ik doe dat letterlijk, maar met zijn allen maken we deze unieke dagen mogelijk." Cees heeft dan ook veel waardering voor alle vrijwilligers op 4 en 5 mei. "Op 6 mei bewerk ik 's ochtends vroeg mijn foto's. Als ik klaar ben, loop ik vaak nog even een rondje door de stad. Die is dan weer vrijwel helemaal schoon en bij het hoofdpodium zijn ze nog druk bezig om weer af te breken. Die jongens hebben dan de hele nacht doorgewerkt. Dat verdient veel respect."

Meer berichten