4mei-activiteiten Gemeente Wageningen

Op 4 mei herdenkt de gemeente Wageningen tijdens de Stille Tocht en de Dodenherdenking haar militaire en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bij latere vredesoperaties. In Open Joodse Huizen en in de Herdenkingsexpositie zijn persoonlijke oorlogsverhalen van Wageningers te zien en beluisteren. De expositie kent dit jaar een breed programma. Alle informatie staat op www.4meiwageningen.nl

WAGENINGEN - In vijf Open Joodse Huizen vertellen betrokkenen persoonlijke verhalen over de oorlog, vervolging, verzet, evacuaties en bevrijding in Wageningen. Het eerste verhaal wordt verteld in de Kapelstraat 12, om 10.30 uur. Informatie en aanvangstijden bij alle vijf de Wageningse Open Joodse Huizen is te vinden via www.4meiwageningen.nl. 
De Herdenkingsexpositie geeft een beeld van Wageningen in de oorlog, waarbij Wageningers hun verhalen vertellen. Dit jaar is de expositie aangevuld met het verhaal van Herman van Brussel, dat hij optekende in kindertaal. Hij was vijf jaar toen de oorlog uitbrak. 
Aan de Herdenkingsexpositie zijn twee passende tentoonstellingen toegevoegd. Bij Life in Lost Gloves lijken gevonden handschoenen getransformeerd in ontheemde, vluchtende mensen die troost en een schuilplaats bij elkaar zoeken. Voor het project Oorlog in mijn buurt spraken leerlingen van de G.J. van den Brinkschool met Wageningers die de oorlog nog hebben meegemaakt. 
Ook treden het All For One Choir uit Hull en het Cantatekoor Wageningen op.
Voorafgaand aan de officiële opening van de expositie om 13.00 uur door burgemeester Van Rumund en Herman van Brussel, ondertekenen om 12.45 uur de burgemeesters van partnersteden Wageningen, Mörfelden-Walldorf en Gödöllö een resolutie. Daarmee verplichten zij zich om activiteiten te ondersteunen die diversiteit, integratie en onderlinge tolerantie tussen culturen en religies nastreven. Een dans van Else Maresch van MGDance verbindt de ondertekening met de officiële opening.
De Herdenkingsexpositie is – uitsluitend op 4 mei – geopend van 11.00 tot 18.00 en van 20.15 tot 21.30 uur in de Grote Kerk op de Markt. Wie wil kan hier ook een glazen potje (met waxinelichtje) versieren om daarmee vanaf 20.30 uur aan te sluiten bij Kaarsjes op de dijk. Dat wordt georganiseerd door het LEEFfestival en duurt tot 23.30 uur.

Stille Tocht
De Stille Tocht voert na 19.00 uur vanaf de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat eerst naar het Joods Gedenkteken. Vervolgens lopen de deelnemers verder naar het Monument van de Gevallenen, waar zij tijdens de Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden