In het stadhuis gaat Jeroen (links) een ondersteuningsverklaring voor Volt ondertekenen. Elmar Theune (rechts) en Gijs Rotteveel zijn al geweest.
In het stadhuis gaat Jeroen (links) een ondersteuningsverklaring voor Volt ondertekenen. Elmar Theune (rechts) en Gijs Rotteveel zijn al geweest.

Nieuwe energie in politieke arena

13 januari 2021 om 17:13 Algemeen

Wageninger Jeroen Koendjbiharie en zijn collega’s bij Volt zijn druk bezig met het verzamelen van ondersteuningsverklaringen. Zij doen mee aan de verkiezingen in maart.

Door Pauline Schakenbos

Wageningen - Volt is een beweging van vooral jonge mensen in Europa die het anders willen. De naam Volt staat voor de nieuwe energie die ze in de politiek brengen. Ze zijn inmiddels met meer dan 25.000 mensen uit 29 Europese landen actief.

De 28-jarige Jeroen Koendjbiharie (een Hindoestaans-Surinaamse naam) werkt als postdoc in het Laboratorium voor Microbiologie aan Wageningen University.

“Het speciale aan Volt is dat we nu in heel Europa collega’s hebben die met ons meeleven en ons steunen bij deze verkiezingen. En partijgenoten uit het Duitse Noordrijn-Westfalen helpen mee met digitale evenementen. Als corona het toelaat helpen ze ook met het uitdelen van flyers in Nederland.

“Volt is niet voor of tegen Europa, maar pan-Europees,” vertelt Jeroen. “Dat houdt in dat we Europees nauw samenwerken, maar vanuit lokale groepen, met de burgers samen.

De grote uitdagingen van tegenwoordig houden zich niet aan landsgrenzen. Dat is nu eenmaal zo. Klimaat, veiligheid, migratie, maar ook de digitale economie, innovatie en ondernemerschap is wereldwijd. We moeten daarom Europees onze krachten bundelen. Volt is de enige partij die in alle Europese landen zich daar sterk voor maakt.”

Jeroen staat op plaats 23 in de kandidatenlijst.

“Ik verwacht niet dat ik een Kamerzetel krijg. Maar ik wil wel. De Tweede Kamer kan wel wat meer bèta-kennis gebruiken, vind ik. Van de 150 Kamerleden die in 2017 aantraden hebben er maar vijf een bèta studie gedaan. De meesten zijn jurist, econoom of politicoloog. Gebrek aan bèta-kennis komt het debat niet ten goede bij problemen als stikstof, klimaat en vervuiling.”

In 2019 deed Volt mee aan de Europese verkiezingen. Zij hebben nu één zetel in het Europees parlement. Nu gaan ze voor zetels in de Tweede Kamer. Daarvoor verzamelen ze ondersteuningsverklaringen.

Ondersteuning

Er zijn dit jaar meer nieuwe partijen. Allemaal hebben ze ondersteuningsverklaringen nodig om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar kan zo’n verklaring ondertekenen. Je geeft de nieuwe partij daarmee de kans om aan de verkiezingen deel te nemen. Je hoeft geen lid te worden en hoeft er zelfs niet op te stemmen.

Op de website van de politieke partij staat een formulier. Dit print je uit en onderteken je bij een ambtenaar in het gemeentehuis. Daarna geef je het formulier aan de partij of stuurt het op.

Volt heeft weliswaar genoeg leden, maar niet in alle delen van het land. Daarom zoekt Jeroen mensen die in Friesland, Drenthe of Flevoland wonen. “Als we in elk kieskring zijn ingeschreven, krijgen we namelijk zendtijd op tv.”

voltnederland.org

advertentie
advertentie