Afbeelding
aangeboden door hrnavigator.nl

Wat doet een bedrijfsarts?

20 december 2020 om 10:59 Algemeen

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om bij verzuim een bedrijfsarts in te schakelen. Een bedrijfsarts is een medisch specialist die in dienst is van een arbodienst óf zelfstandig een praktijk runt. Wanneer een medewerker langdurig ziek is krijg je dus te als werkgever te maken met een bedrijfsarts.

Welke taken heeft een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts beoordeelt voor jou de gezondheidssituatie van een medewerker en adviseert over de terugkeer van de medewerker. De bedrijfsarts heeft dus voornamelijk een adviserende rol, hij geeft namelijk ook advies over hoe je ziekteverzuim kan verminderen. Daarnaast voert de bedrijfsarts de gezondheidsonderzoeken uit en keurt hij nieuwe medewerkers. 

Voorkomen is beter dan genezen. Dit weten de bedrijfsartsen ook. Hierom kunnen werknemers ook terecht bij een bedrijfsarts voordat zij ziek zijn. Zo kunnen er op tijd maatregelen genomen worden om te voorkomen dat een werknemer ziek wordt. Een bedrijfsarts heeft het recht om de werkplekken van de werknemers te inspecteren om hier mogelijk medische verbeterpunten aan te dragen. 

Wanneer je met een bedrijfsarts samenwerkt, neemt hij altijd een onpartijdige houding aan. De bedrijfsarts is er voor de werkgever, maar ook voor de werknemers. Tot slot heeft de bedrijfsarts een geheimhoudingsplicht en zal hij nooit privégegevens delen.

Wanneer wordt de bedrijfsarts ingeschakeld?

Een werkgever is verantwoordelijk voor de melding van uitval bij medewerkers. Hij moet dit melden bij de arbodienst. Op dit moment wordt de bedrijfsarts nog niet ingeschakeld, dit gebeurt pas wanneer het ziekteverzuim langer aanhoudt of als er wordt verwacht dat het verzuim lang gaat duren. 

In de zesde week van het verzuim van een medewerker wordt de bedrijfsarts ingeschakeld om een probleemanalyse te maken. De arts schets de verwachtingen rondom re-integratie en zaken om het herstel te bevorderen. Een medewerker kan mogelijk al beginnen met halve dagen werken en later weer volledig meedraaien. 

Naast deze verplichte activiteiten kan je de bedrijfsarts natuurlijk ook om advies vragen. Hij kan je helpen met de verzuimstatistieken, de controle van werkplekken en andere medische zaken. 

Wil je meer weten over de voordelen, verantwoordelijkheden of werkzaamheden van een bedrijfsarts? HR Navigator heeft het voor je uitgezocht in één overzichtelijk artikel. 

advertentie
advertentie