Op 5 mei 2020 was deze militair een van de weinigen op het 5 Meiplein. Hoeveel mensen kunnen er volgend jaar bij zijn? (Foto: Cees Beumer)
Op 5 mei 2020 was deze militair een van de weinigen op het 5 Meiplein. Hoeveel mensen kunnen er volgend jaar bij zijn? (Foto: Cees Beumer)

5 Mei ook volgend jaar niet als vanouds

2 december 2020 om 10:54 Algemeen

Ook komend jaar hoeven we op 5 mei niet te rekenen op overvolle pleinen en muziekpodia in de stad. Een defilé met duizenden toeschouwers bij Hotel De Wereld zal er ook niet inzitten. Volgens Toon van Asseldonk, voorzitter van Wageningen45, is het niet realistisch om te verwachten dat het herdenken en vieren volgend jaar weer als vanouds zal zijn. “Maar we zijn al druk bezig met een alternatief. Wel of geen corona, er komt sowieso een mooi en spannend programma.”

Door Kees Stap

Wageningen – Volgens Van Asseldonk wordt 5 mei 2021 een combinatie van online en hopelijk ook fysieke activiteiten waarbij een bescheiden publiek aanwezig kan zijn. “Onze organisatie en onze meer dan 500 vrijwilligers staan te popelen om aan de slag te gaan. Maar we moeten realistisch zijn; de coronacrisis is in mei nog niet voorbij. Dit jaar hebben we in zes weken tijd een alternatief programma ontwikkeld, nu hebben we veel meer tijd om het professioneel neer te zetten.” Hoe 4 en 5 mei er concreet uit komen te zien, kan Van Asseldonk nog niet zeggen. Maar wel dat het Bevrijdingsvuur met de estafette en Hotel De Wereld een belangrijke rol krijgen. “Dat zijn samen met het nationaal monument op het 5 Meiplein iconen die we willen koesteren.”
Die iconen moeten ook de komende jaren een belangrijke rol houden. Wageningen45 en de gemeente hebben nagedacht hoe ze in de toekomst vrede en vrijheid willen blijven herdenken en vieren. Volgens wethouder Leo Bosland bood de coronacrisis tijd voor bezinning. “Waar willen we naar toe met herdenken, vieren en agenderen? Dat was de kernvraag in onze zoektocht. Dit jaar is het vertrekpunt, maar waar willen we zijn in 2045 als we honderd jaar bevrijding herdenken?”

Een van de antwoorden is dat er het hele jaar door aandacht is voor vrijheid en vrede. “Denk aan de vrijheidslezingen en filmprogramma’s, maar ook aan de adoptie van de oorlogsmonumenten door de schoolkinderen”, zegt Bosland. “En we willen veel meer gebruik gaan maken van massamedia en online mogelijkheden. De uitstraling moet regionaal en landelijk worden, soms zelfs internationaal.” Van Asseldonk vult aan dat het persoonlijke verhaal alleen nog maar belangrijker wordt. “De afgelopen jaren hebben we met de slogan ‘Vrijheid, jij maakt het verschil!” willen overtuigen dat iedereen persoonlijk zijn steentje kan bijdragen aan vrijheid en vrede. Die boodschap willen we de komende jaren nog nadrukkelijker naar voren brengen. Niet alleen op 4 en 5 mei, maar het hele jaar door. En dat doen we online, maar ook met fysieke activiteiten.”

Op 14 december vergadert de Wageningse gemeenteraad over de toekomstvisie van 4 en 5 mei. Inwoners kunnen digitaal hun mening geven. Op de website www.stemvan.wageningen.nl kunnen ze antwoord geven op vragen als hoe ze nu 4 en 5 mei beleven en wat ze belangrijk vinden rond herdenken en vieren in de toekomst.

advertentie
advertentie