Een deel van de initiatiefgroep – vlak voor de corona lockdown Patricia Lemmens, Pauline Schakenbos, Marjan Vrins en Jelleke de Nooy-van Tol.
Een deel van de initiatiefgroep – vlak voor de corona lockdown Patricia Lemmens, Pauline Schakenbos, Marjan Vrins en Jelleke de Nooy-van Tol.

Het moet anders, maar hoe dan?

19 november 2020 om 19:14 Algemeen

Door Kees Stap

Er gebeurt heel veel moois rond het thema duurzaamheid. Er zijn prima voorbeelden van initiatieven en oplossingen. Vijf voorzitters van Wageningse studieverenigingen willen die initiatieven en organisaties verbinden en zichtbaar maken. Dat gaat gebeuren met het Nieuwe Netwerk. Op dinsdag 1 december presenteren zij zich met een online programma.

Wageningen - Een van de initiatiefnemers is Pauline Schakenbos. Zij legt uit waar het Nieuwe Netwerk voor staat. “Onze gezamenlijke ambitie is om duurzaamheid een stap verder te helpen. We richten ons daarbij op Wageningse thema’s als landbouw, voedselzekerheid en biodiversiteit. Maar we richten ons zeker niet alleen op Wageningen. We verbinden allerlei bestaande netwerken, zowel lokaal als landelijk met elkaar. Daardoor kunnen we elkaar inspireren en adviseren. We hoeven niet overal zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast willen we voor het bredere publiek zichtbaar maken hoe iedereen zijn eigen steentje aan de transitie kan bijdragen.” Schakenbos interesseert zich al vele jaren voor initiatieven rond duurzaamheid. Het leek haar een goed idee om die eens te verzamelen op Twitter. “Toen ik op zoek ging naar groepen en initiatieven die zich bezighouden met duurzaamheid, kwam er geen einde aan. Het waren er veel meer dan gedacht, ik vond er honderden. Van heel breed en beleidsmatig tot heel lokaal en praktisch. Ik realiseerde me dat het een meerwaarde oplevert als je al die initiatieven breed kan delen, zodat mensen elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. We bespraken dit met Elsje van de Weg en Tutku Yuksel van THUIS, die veel ervaring hebben met initiatieven. Toen kwamen we op het idee van het samen bouwen van een digitale wegwijzer, waarin mensen die denken ‘ja het moet anders, maar hoe dan?’ geholpen worden om de juiste route te vinden.”

Het Nieuwe Netwerk ontdekte ook dat duurzame organisaties van studenten en oudere professionals graag veel meer willen samenwerken. “We willen die verbinding tot stand brengen door elkaar regelmatig te ontmoeten,” legt Schakenbos uit. “Maar fysiek kan dat nu niet. Daarom hebben we dankzij corona-subsidie van de Provincie Gelderland een samenwerkingsapp om op een digitale manier nauwer met elkaar in contact te staan.”
Op dinsdag 1 december gaat het Nieuwe Netwerk zichzelf presenteren in een online estafette van presentaties onder het motto ‘Geef Duurzaamheid door’. Vanaf 11.00 tot 20.00 uur kan iedereen zich laten inspireren door koplopers en initiatiefnemers op het gebied van duurzaamheid in de landbouw, voedsel, natuur en landschap. In sessies van 30 minuten presenteren zij op welke manier zij werken aan de transitie naar duurzaamheid in hun werkgebied. Parallel aan de estafette gaat een team vrijwilligers in een hackaton bouwen aan een virtuele wegwijzer in de wereld van duurzaamheid.

Deelname is gratis. Meer info en aanmelden via www.nieuwenetwerk.nl/giving-tuesday

Op 1 december is er een online estafette en een hackaton

advertentie
advertentie