Het beeld van Jits Bakker is naar Hotel de Wereld gebracht, onder meer door de zoon van Jits Bakker, Tibo van de Zand
Het beeld van Jits Bakker is naar Hotel de Wereld gebracht, onder meer door de zoon van Jits Bakker, Tibo van de Zand (Foto: Stichting Jits Bakker Collectie)

Vrijheidsbeeld geland in hotel De Wereld

WAGENINGEN - Wageningen is een vrijheidsmonument rijker. In hotel De Wereld, waar op 5 mei 1945 in aanwezigheid van prins Bernhard de Duitse overgave werd getekend, werd door Tibo van de Zand (links), zoon van Jits Bakker en vertegenwoordiger van de Stichting Jits Bakker Collectie, het beeld 'De Parachutist' geplaatst.

Het bronzen vrijheidsbeeld is tot na 5 mei 2020, als het 75 jaar is geleden dat de Duitse bezetter capituleerde, te zien in de hal van het hotel. Het beeld is in 1994 vervaardigd door de wereldwijd vermaarde beeldend kunstenaar Jits Bakker, die op 5 juni 2014 in Wageningen overleed. Het symboliseert een landende parachutist.

Oorlogstrauma's
Kunstenaar Jits Bakker woonde ten tijde van de Slag om Arnhem in Renkum en zag vanuit zijn zolderraam de Britse para’s landen in september 1944. Hij vervaardigde diverse vrijheidsbeelden, mede om zijn oorlogstrauma’s te verwerken. Zijn vader was verzetsstrijder en werd door Duitsers gefusilleerd. Een replica van het kunstwerk is in bezit van de Britse prins Charles. De beeldhouwer heeft ook de sculptuur ‘’Fly Away’’ dat de Wageningse Markt siert gemaakt. Ook het 6 meter hoge monumentale beeld ‘We’ll meet again’ bij het Airborne Museum in Oosterbeek is van zijn hand.

Meer berichten