Afbeelding
Foto: Pexels
aangeboden door Somfy

Je woning slimmer maken door smart home toepassingen

23 oktober 2020 om 16:12 Algemeen

In Nederland bestaat er een leerplicht voor kinderen. Daarbij is het niet toegestaan om kinderen thuis les te geven zoals dit in Amerika wel mogelijk is. Je kunt wél je woning een lesje leren met smart home toepassingen. Hoog tijd dus om jouw huis in de schoolbanken te plaatsen!

Een goede student heeft een leraar nodig

Einstein was zeer intelligent, toch heeft hij de relativiteitstheorie niet zomaar eventjes uit zijn mouw geschud. Hij leerde van andere slimme mensen, tot het moment dat zijn kennis boven die van zijn leraren uitsteeg. Een meer recent voorbeeld? De Karate Kid zou nooit een gevecht hebben gewonnen als Mr. Miyagi hem niet de fijne kneepjes van deze vechtsport had uitgelegd. Werkelijkheid of fictie, keer op keer wordt bewezen dat een goede leerling een geduldige onderwijzer nodig heeft. Laat je niet foppen door termen als ‘smart home’ of ‘zelflerend’, in het begin zullen huisautomatisering apparaten niet bepaald snugger zijn. Een Somfy outdoor IP camera installeren is niet ingewikkeld, maar deze koppelen aan de verlichting, elektrische raamdecoratie of een rookmelder is toch wat ingewikkelder.

Wat is er mogelijk binnen een smart home?

Als je alle slimme apparaten bij elkaar zet, dan zie je door de virtuele bomen het digitale bos niet meer. Bekijk iedere toepassing in huis, bepaal wat (nu) voor jou belangrijk is en kies daar de juiste oplossing voor. Hier zijn vier concrete voorbeelden:

  • Verlichting: Slimme lampen kunnen van kleur veranderen, dimmen, schakelen van warm-wit naar koel-wit of inschakelen wanneer je thuiskomt en uitschakelen als je gaat slapen. Niet iedere smart light heeft dezelfde functionaliteit, ze werken gelukkig wel met standaard fittingen.
  • Verwarming: Een zelflerende thermostaat zal zich aanpassen aan het gedrag van de bewoners. Dit heeft tijd nodig maar je merkt snel de verbetering. Het is mogelijk om de centrale verwarming uit te breiden met slimme thermostaat knoppen zodat je overal controle hebt over de verwarming. Via de app kun je monitoren waar je energie kunt besparen.
  • Raamdecoratie: Je kunt in iedere ruimte slimme gordijnen installeren, waarbij er veel keuze is in bijvoorbeeld type, materiaal of mate van verduistering. Hoe groter het oppervlak, hoe sterker de motor moet zijn. In de slaapkamer kun je in de ochtend de verduisterende gordijnen bijvoorbeeld automatisch laten openen in plaats van een alarm in te stellen.
  • Spraakassistent: We zitten nog niet op het punt dat je volledig kunt vertrouwen op de virtuele assistenten met spraakbediening. Je kunt wel vragen om de lamp in te schakelen als je met je handen vol staat, of de weersvoorspelling opvragen als je een dagtrip hebt gepland. Wen nu vast aan spraakassistentie, die wordt alleen maar beter in de toekomst.

Als jij bereid bent wat tijd en aandacht te investeren in het onderwijzen van jouw smart home, dan zul je daar enorm van profiteren in de komende jaren.

advertentie
advertentie