De Renkumse wethouder Leonie Rolink en rentmeester van Landgoed Quadenoord John Smits als activisten voor herstel van de oude watermolen.
De Renkumse wethouder Leonie Rolink en rentmeester van Landgoed Quadenoord John Smits als activisten voor herstel van de oude watermolen. Foto: berrydereusfotografie.nl

Nu stemmen, later je eigen papier...

22 september 2020 om 16:21 Algemeen

Je zult maar Renkumse grootouders zijn. Jarenlang heb je dat raadselachtige gebouwtje op Landgoed Quadenoord in verval zien raken. Dan blijkt het een oude watermolen te zijn, die gerestaureerd wordt. Ooit ga je er naar toe met een kleindochter. Het wordt een heel educatief uitje. Ze mag er haar eigen papier scheppen. Vertederd zie je dat ze erop schrijft “Ik houw van jouw”. Een leuke herinnering om te laten zien als ze trouwt. Dan zegt ze: “Dit is voor de juf.” Grootouders in concurrentie met de juf van groep 5….

Renkum. Bennekommer John Smits laat zijn fantasie niet zo op de loop gaan, maar hij droomt er wel van dat de watermolen op ‘zijn’ Landgoed Quadenoord weer functioneert en dat bezoekers er hun eigen papier kunnen scheppen. Dromen blijven bedrog als je er niet keihard aan werkt om ze te realiseren. Mede dank zij de inzet van een groep vrijwilligers, wordt hard gewerkt aan het onderhoud van natuur en landschap. Enkele vrijwilligers hebben zich aangemeld om een educatief programma op te zetten rond de watermolen. Maar dan moet die molen wel functioneren…

Draagvlak

In de 18e eeuw was het Renkums Beekdal een trots industrieterrein, met 9 watermolens. Die konden draaien dank zij het water in de beken die ontspringen in de zuidflank van de Ginkelse hei. Op weg naar de Rijn lieten ze de molens draaien. In het eerste kwart van de 20-ste eeuw verloren de molens hun functie en raakten in verval. Er is er nog één die gerestaureerd kan worden. Het draagvlak voor herstel is groot. De provincie Gelderland zegde subsidie toe, de gemeente Renkum doet mee, er zijn financiële toezeggingen van onder meer het Molenfonds en het Cultuurfonds. Hierdoor is realisatie van de eerste fase mogelijk. Het gebouwtje is weer waterdicht en prachtig.

Bankgiro Loterij Molenprijs

Een deel van de droom is gerealiseerd. Nu het maalwerk en de binneninrichting nog, de draaiende delen, waardoor het gebouw weer echt een molen wordt. Het project maakt kans op de Bankgiro Loterij Molenprijs 2020, een publieksprijs met een geldprijs van 75.000 euro. Daarmee kan de reconstructie afgerond worden en een educatief programma opgezet worden. Nominatie voor een prijs is leuk, maar hoe krijg je die prijs? Dankzij het publiek!

Het publiek kan online stemmen op dit project via www.molenprijs.nl/quadenoord. Stemmen kan tot 1 oktober. Meteen stemmen dus. Niet uitstellen! September is voorbij voordat je het weet. Elke stem is sowieso al 1 euro waard! Een stem is overigens pas geldig als die via een bevestigings-email wordt vastgelegd. Dit culturele erfgoed is een bijzonder project, niet alleen voor de gemeente Renkum, maar voor de hele zuidelijke Veluwe, dus ook voor de gemeentes Wageningen en Ede, om maar 2 voorbeelden te noemen. Als dankzij de stemmen van publiek de restauratie is gerealiseerd, dan is die kleindochter waarschijnlijk al zo ver dat ze weet hoe ze “Ik hou van jou” moet schrijven.

Wout Schotsman

Nominatie is leuk, maar hoe krijg je de prijs?

advertentie
advertentie