Op 5 mie 2008 nam Rob Rijntalder (l) afscheid als coördinator van het defilé en mocht als dank plaatsnemen in een van de jeeps.
Op 5 mie 2008 nam Rob Rijntalder (l) afscheid als coördinator van het defilé en mocht als dank plaatsnemen in een van de jeeps.

Rob Rijntalder schrijft zijn memoires

26 augustus 2020 om 10:19 Algemeen

“Achter de schermen van het defilé was het hectisch”

Door Kees Stap

Oud-beroepsmilitair Rob Rijntalder rust nog lang niet op zijn lauweren. Nadat hij eerder dit jaar meewerkte aan het boek over 75 jaar herdenken en vieren, verschijnt binnenkort een boek met zijn eigen memoires. Een van de hoofdstukken is gewijd aan Wageningen, waar Rijntalder jarenlang het defilé op 5 mei coördineerde.

WAGENINGEN - ‘Rats, kuch en elektronen, memoires van een militaire loopbaan tegen de achtergrond van de Koude Oorlog’. Dat is de titel van het boek dat medio september verschijnt. In twaalf hoofdstukken beschouwt Rijntalder zijn leven. Zijn militaire loopbaan en zijn activiteiten na zijn functioneel leeftijdsontslag in 1994 staan centraal. Maar ook zijn jeugdjaren en zijn keuze om militair te worden komen aan bod.

De 81-jarige Rijntalder legt uit waarom zijn memoires nu pas verschijnen. “Ik heb altijd graag geschreven. Tijdens mijn actieve diensttijd heb ik veel gepubliceerd in het verenigingsblad. De afgelopen jaren bekroop mij het gevoel dat ik al die stukken moest bundelen. Ik besloot dat ik dan mijn hele carrière op schrift moest stellen. Ik merkte dat al schrijvende veel herinneringen naar boven kwamen. Ik heb gekozen voor een persoonlijke insteek en voor een luchtige schrijfstijl.” Die stijl gebruikt Rijntalder ook voor zijn Wageningse hoofdstuk. “Na mijn pensionering werd ik actief bij het organiseren van evenementen voor defensie. In 2000 ben ik gevraagd als bestuurslid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC). Met als speciale rol de coördinatie van het veteranendefilé op 5 mei. Daar ben ik met veel enthousiasme gestart, maar het eerste jaar was meteen veel hectischer dan ik me ooit kon voorstellen. Nederland had toen te maken met een uitbraak van mond-en-klauwzeer. Om verdere verspreiding tegen te gaan, werd eind april besloten dat 5 mei in Wageningen niet door kon gaan. Door de afgelasting had ik het drukker dan als het wel doorgegaan zou zijn.”

In het boek over 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen heeft Rijntalder al een hoofdstuk geschreven over de geschiedenis van het defilé. In zijn eigen memoires vertelt hij meer over zijn persoonlijke belevenissen. “Achter de schermen speelde zich nogal wat af in al die jaren. Het overlijden van Prins Bernhard, defensie die zijn medewerking wilde stoppen, bestuurders met andere ideeën. In mijn boek vertel ik over die perikelen. Het voorwoord is trouwens geschreven door Alexander Pechtold. De oud-burgemeester vertrok in april 2005 plotseling naar Den Haag, omdat hij minister werd.”

Nadat hij in 2008 stopte als coördinator van het defilé, kwam Rijntalder nog vaker terug in Wageningen. “In 2011 kreeg mijn opvolger een herseninfarct en ben ik vier weken voor 5 mei weer ingesprongen. In 2013 ben ik gevraagd om te helpen bij de organisatie van de historische optocht ter gelegenheid van 750 jaar Wageningen. Dit jaar heb ik Museum De Casteelse Poort geadviseerd bij hun expositie over 75 jaar herdenken en vieren.”

advertentie
advertentie