Christianne van der Wal in gesprek met Sjirk Bijma en Arjen van Tunen. (foto: WOC)
Christianne van der Wal in gesprek met Sjirk Bijma en Arjen van Tunen. (foto: WOC)

Provincie luistert naar ondernemers

9 september 2020 om 12:27 Algemeen

Gedeputeerde Christianne van der Wal van de Provincie Gelderland bracht vorige week een bezoek aan Wageningen. Dat deed zij op uitnodiging van de Wageningse ondernemers verenigd in het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en W12.

WAGENINGEN - Sjirk Bijma, voorzitter van het WOC/W12, legt uit waarom de ondernemers het bezoek belangrijk vonden. “De provincie gaat in oktober beslissen via welke route Wageningen beter bereikbaar wordt. WOC/W12 hebben aangegeven te kiezen voor een route over de Campus. Wij wilden de gedeputeerde ook graag laten zien en horen waarom het voor ons belangrijk is dat er een robuuste keuze gemaakt wordt.”
                                
Albert Getkate schoof de afgelopen jaren namens WOC/W12 aan in de klankbordgroep. Hij drukte Van der Wal op het hart dat een goede bereikbaarheid van belang is voor heel Wageningen. “Als ondernemers pleiten we voor een goede bereikbaarheid van de bedrijventerreinen, de haven, de Campus en de binnenstad. Daarnaast zijn er belangen van bewoners, milieu, natuur en fietsers. We willen bij voorkeur een oplossing die ook in 2030, en liefst in 2040, nog voldoet. Alles afwegende heeft een route over de Campus onze grote voorkeur. Je beschikt dan bovendien over twee routes, wat sowieso meer capaciteit oplevert. Met het opwaarderen van de huidige route over de Nijenoord Allee en de Mansholtlaan red je het echt niet.” Peter Booman van de WUR stelde dat de discussie over de bereikbaarheid al veel te lang heeft geduurd. De WUR onderschrijft het advies van WOC/W12. “We merken dat er nu bedrijven en onderzoeksinstituten afhaken om naar Wageningen te komen, omdat de bereikbaarheid niet goed is geregeld.” Unilever en FrieslandCampina vielen Booman bij. Geert Verhoeven van FrieslandCampina: “Toen wij overwogen naar Wageningen te komen, speelde deze discussie al. We zitten hier nu zes jaar en het is nog steeds tijdrovend om de Campus op en af te komen.”


Namens de ondernemers op het Business and Science Park betoogde Arjen van Tunen van Keygene dat de bereikbaarheid in Wageningen verder reikt dan de Campus. “Op ons bedrijvenpark zitten veel MKB ondernemers die aansluiten bij de activiteiten op de Campus. Een fysieke aansluiting vinden wij dan ook heel belangrijk. Als laatste spreker benadrukte Mark Ipema van AgruniekRijnvallei dat ook de Wageningse haven baat heeft bij een nieuwe route om de Campus

Van der Wal vond het waardevol om de verhalen van de mensen uit de praktijk te horen. “De essentie voor ons is nu vooral om te luisteren naar de meningen van de diverse partijen uit de klankbordgroep. Het is voor ons belangrijk dat er een robuuste oplossing komt die jaren mee kan. De geluiden die je nu hoort dat er vanwege corona geen probleem meer is, zie ik als een drogreden. Daarom willen wij zo snel als mogelijk een oplossing, dat is belangrijker dan wat het moet kosten.”

advertentie
advertentie