De Internationale Schakelklas Wageningen tijdens hun tweedaagse aan de Rijn (foto Jan Boer)
De Internationale Schakelklas Wageningen tijdens hun tweedaagse aan de Rijn (foto Jan Boer)

Creatief slotproject ISK Wageningen

23 juli 2020 om 20:57 Algemeen

De Internationale Schakelklas Wageningen (onderdeel van scholengemeenschap Pantarijn) verzorgt onderwijs aan leerlingen die geen of weinig Nederlands spreken en die zich voorbereiden op een toekomst, waarin het gebruik van de Nederlandse taal een belangrijke rol speelt.

“Zo fijn dat ze in het daglicht komen te staan!”

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Hans Brandwacht is teamleider van de ISK. Hij vertelt: “De tijd van corona was voor onze ISK leerlingen een extra zware tijd. Thuis werken was voor veel kinderen een brug te ver ondanks onze intensieve begeleiding op afstand. We zijn dan ook al snel weer begonnen om de meest kwetsbare kinderen naar school te halen. Maar ze hebben op afstand ook prachtige creatieve dingen gedaan. Het is zo mooi om te zien hoeveel talent, ambitie en levenskracht deze mooie kinderen hebben!” Een en ander werd onlangs in een tweedaagse in en rond het gebouw van scouting Musinga-Rijn bij de Bovenste Polder aan elkaar gepresenteerd.

Annewieke Wesseling is docent Nederlands: “Het gaat hier om verbinding. Ook na de coronatijd werd er nog veel online gewerkt. Maar nu is er een heel ander contact, nu ontmoeten ze elkaar écht, dat heeft zoveel meerwaarde! Het zijn allemaal kinderen met een verhaal”.

Frederieke Vermeer is projectmanager van MasterPeace: “MP is een vredesorganisatie, actief in vijftig landen, die zich richt op jongeren. Met projecten willen we hen perspectief bieden. Daartoe gebruiken wij de ‘soft power’ van muziek, kunst, sport en spel om jonge mensen te mobiliseren en te inspireren. Wij geloven dat er meer is dat ons bindt dan wat ons scheidt. Zo hebben we hier met de kinderen geschilderd. Wat je merkt is, dat ze nu écht durven te dromen, ze zien hoe het anders kan. Zo schilderde een meisje de vlag van haar land op haar arm met de opmerking, dat dit in haar land niet kan. Je ziet de veerkracht en de verandering bij de kinderen, ondanks dat je door corona een aantal dingen niet mag”. In de schakelklas komen kinderen uit het azc, statushouders en kinderen van expats, totaal zo’n zeventig leerlingen. Annewieke Wesseling: “Ze beheersen de taal nog niet goed, daardoor zijn de sociale contacten beperkt. Ik vind mijn werk hartstikke leuk! Je kunt niet altijd met taal communiceren, dus zul je dat op een andere manier moeten doen. Veel kinderen hebben nog nooit met een computer gewerkt. Nu zijn de kinderen weer samen. Er is altijd wel iemand bij die de moedertaal spreekt. Je moet altijd goed nadenken over wat je gaat doen, want ze zijn vaak minder zelfstandig dan andere kinderen”. Frederieke Vermeer: “Wij van MasterPeace kijken naar wat verbindt. Iedereen heeft zijn talent, iedereen heeft goedheid in zich”. In de tweedaagse zaten theaterdans, sport, kookworkshop, MP, oud-Hollandse spelletjes en nog veel meer. Er was een gezamenlijke bonte middag. Annewieke: “Ik zie een enorme vooruitgang! Ze hebben geleerd hoe het werkt op school. Het gaat werkelijk met sprongen vooruit en ik merk de motivatie om Nederlands te leren. Mooie kinderen!”

advertentie
advertentie