De zo markante leeuwen van ONO kregen een fraaie opknapbeurt en staan weer op hun oorspronkelijke plaats.
De zo markante leeuwen van ONO kregen een fraaie opknapbeurt en staan weer op hun oorspronkelijke plaats. Foto: Dick Martens

‘Wie heeft er niet op ‘de ONO-leeuwen’ gezeten?‘

30 juni 2020 om 21:05 Algemeen

Wandelend op- of langs het terrein van landgoed Oranje Nassau’s Oord, gelegen op de grens van Renkum en Wageningen, is het bijna onmogelijk, dat je ogen niet richting ‘de leeuwen’ worden getrokken. Statig liggen ze op hun ornamenten, kritisch en misschien wat wantrouwend, maar bovenal met een trotse uitstraling kijkend naar hun passanten. Maar ook gewillig dienend als ‘foto-moment’, want menig inwoner van Renkum en Wageningen, of een passerende toerist zal een foto in het bezit hebben waarop zij zelf of kinderen of kleinkinderen, poseren op de witte koningen van het dierenrijk. Maar beiden waren inmiddels ook aan slijtage onderhevig en konden wel een opfrisbeurtje gebruiken. Dat vond ook Coen Hooijer, die een mooi initiatief uitbouwde tot een fraai cadeau voor de ZinZia Zorggroep, zoals het voormalige Oranje Nassau’s Oord tegenwoordig heet.

‘De leeuwen’ markeren de ingang van ONO al sinds 1930

Door Dick Martens

WAGENINGEN/RENKUM - ,,Wij, als firma Hooijer, werkten lang aan de infrastructuur van Oranje Nassau’s Oord”, legt Hooijer uit. ,,Dagelijks passeer je dan die twee fraaie leeuwen. Omdat de werkzaamheden zo goed als afgerond waren en wij de ZinZia-groep nog een passend cadeau aan wilden bieden, ontstond het idee om dat in de vorm van ‘de nieuwe leeuwen’ te gaan doen. Samen met Wim Braakhekke, natuurgids voor de stichting Renkums Beekdal ben ik ook in de geschiedenis van de leeuwen gedoken en kwamen we ook nog tot enige verrassende ontdekkingen over het illustere duo.”

Zo kwamen Hooijer en Braakhekke er onder andere achter dat de witte terracotta leeuwen op hun sokkels oorspronkelijk uit Zeist kwamen. In het boekwerkje ‘Zeist zo was het’ valt te lezen, dat de geschiedenis van de leeuwen begon in Zeist. Bij een prentbriefkaart van de Zeister Stationslaan stond als toegevoegde tekst: ‘Tot 1901 liep de Slotlaan tot aan de splitsing Boulevard-Verlengde Slotlaan. Toen het station er eenmaal was, lag het voor de hand het plein ervoor Stationsplein te noemen en de straat er tegenover Stationslaan. Omdat de Stationslaan ook de belangrijkste toegangsweg was geworden naar het Wilhelminapark en het Zeisterbos vond de heer P.E. Martin van de terracottafabriek aan de Lageweg dat een en ander best wat geaccentueerd kon worden en hij schonk daartoe twee terracotta leeuwen op een sokkel. ,,Deze markeerden tot 21 april 1928 de Stationslaan”, weet Hooijer inmiddels. ,,Op 12 april 1930 nam de Stichting Oranje Nassau’s Oord de leeuwen over tegen de transportkosten.” In het boek ‘Van Cortenbergh tot Oranje Nassau’s Oord 1357-1976’, wordt voor het eerst melding gemaakt van de leeuwen. Daarin staat als uitgavepost onder andere genoemd: ‘Opbouw Leeuwen’, zijnde 195,82 gulden. De leeuwen werden nu op initiatief van de firma Hooijer gestraald en in het beton grijs gespoten en weer op hun oorspronkelijk plek gezet. ,,Ook plaatsten we er een informatiebord met wetenswaardigheden. Wij hopen dat deze markante leeuwen er nog lang blijven staan en er nog veel foto’s van gemaakt gaan worden.”

advertentie
advertentie