De oude strijdmakkers Loek van Wely (l) en Jan Timman (r) speelden in de zesde ronde een enerverende remise. (foto: Kees Stap)
De oude strijdmakkers Loek van Wely (l) en Jan Timman (r) speelden in de zesde ronde een enerverende remise. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Loek van Wely wint 71e editie Bevrijdingsschaaktoernooi

Loek van Wely heeft op 5 mei het 71e Bevrijdingsschaaktoernooi gewonnen. Hij scoorde zes punten uit zeven partijen. In de laatste ronde won hij eenvoudig van collega-grootmeester Roeland Pruijssers, waarna hij af moest wachten of Jan Timman nog langszij kon komen. Die liet echter de winst glippen tegen Jasper Geurink en moest met 5½ punt met de tweede prijs genoegen nemen.

WAGENINGEN - Met de kou en de buien was het goed schaakweer. Mede daarom wisten 141 schaakliefhebbers de weg naar Sportcentrum De Bongerd te vinden. In drie groepen streden zij om de prijzen. De meeste aandacht ging daarbij uit naar de hoofdgroep, waar drie grootmeesters en vier meesters al snel ondervonden dat de amateurs niet te onderschatten waren. In de eerste ronden moesten zij al enkele halve en hele punten toestaan. Toch kwam de kwaliteit weer bovendrijven, waardoor in de slotronden de grootmeesters toch weer bovenaan stonden. In de vijfde ronde werd de partij Timman-Pruijssers remise. In de zesde ronde stond de klapper Van Wely-Timman op het programma. Van Wely leek te gaan winnen, maar faalde in de afwerking waardoor Timman met remise kon ontsnappen. In de zevende ronde sloeg Van Wely wel toe tegen Pruijssers. Timman leek Geurink weg te spelen. Hij overzag echter één zet, waardoor hij zichtbaar teleurgesteld met eeuwig schaak genoegen moest nemen.

Van Wely was uiteraard wel tevreden. Toch had hij de winst graag met zijn 'oude strijdmakker' gedeeld. "Ik had het Jan wel gegund. Ons gevecht in de zesde ronde was enerverend. Ik miste de winst, maar het was wel een goede partij. Beter dan die in de eerste ronde tegen Jasper Zwirs. Daar stond ik een toren achter, maar wist op een of andere manier nog remise te maken." Het was de zevende keer dat Van Wely het toernooi won, de laatste keer was al weer achttien jaar geleden. "Ik heb niet meer zo vaak meegedaan", legde Van Wely uit. "Maar dit jaar wil ik weer wat meer toernooien in Nederland gaan spelen. Met een vrouw en kinderen en mijn toekomstige carrière als politicus ben ik aan het zoeken hoe ik doorga in het schaken. De wereldtop zit er niet meer in, maar ik heb nog wel steeds veel lol in het spel."

Naast de geldprijs ontving Van Wely voor de toernooiwinst de Harrie van Lotingen trofee. Deze werd uitgereikt om de in 2017 overleden oud-organisator en -sponsor van het toernooi, Harrie van Lotringen, te herdenken.

Alle uitslagen zijn te vinden op www.svwageningen.nl.

Meer berichten