Dakloze kinderen en hun verzorgers nemen voedsel en water in ontvangst in Ghana
Dakloze kinderen en hun verzorgers nemen voedsel en water in ontvangst in Ghana Foto: Street Children Project

Wageningse noodhulp aan straatkinderen in Ghana

9 april 2020 om 15:19 Algemeen

De Wageningse stichting Adamfo Ghana heeft in reactie op de Corona-uitbraak een noodfonds voor straatkinderen en dakloze families in Ghana opgezet. Binnen een week werd er meer dan 3500 euro opgehaald met de actie ´Leave NO ONE Behind’.

WAGENINGEN - Het geld wordt gebruikt om voedsel, water, zeep en medicijnen uit te delen aan de allerarmsten die door de lock down hun dagelijkse bron van inkomsten verloren zijn. Het uitdelen van de noodpakketten is sinds gisteren in volle gang.

“De honger en wanhoop is van de gezichten te lezen. Kinderen en jongeren rennen achter ons busje aan in de hoop ook iets te krijgen. De nood is ongelooflijk hoog”, vertelt Olivia Umoh, directeur van Street Children Project. Deze lokale partner van Adamfo Ghana gaat in Kumasi de straten op om de noodvoorzieningen uit te delen. De afgelopen dagen hebben zij honderden straatkinderen en dakloze moeders en families weten te bereiken.

In Ghana zijn nu meer dan 200 Corona-besmettingen vastgesteld, en zijn vijf mensen overleden aan het virus. De twee grootste steden van het land, Accra en Kumasi, zijn in lock down. Mensen mogen alleen nog de straat op voor het kopen van voedsel, medicijnen of het doen van bankzaken. Deze overheidsmaatregel is noodzakelijk, maar het is een ramp voor de allerarmsten. Straatkinderen en dakloze families leven van wat ze op een dag verdienen met werk als spullen dragen op de markt, straatverkoop en schoonmaken.

Een van de kinderen: “Wat wij verdienen is normaal gesproken net genoeg om die dag eten van te kopen. Met de lock down wordt het onmogelijk om te overleven. Als we weken binnen moeten blijven hebben we helemaal niks meer. We zullen van de honger omkomen.”

De komende periode zal Street Children Project doorgaan met de noodhulp in en rondom Kumasi. Ook gaat de organisatie in gesprek met de lokale autoriteiten (Kumasi Metropolitan Assembly) om een duurzame oplossing te zoeken voor deze situatie. Meer informatie is te vinden op www.adamfoghana.com.

advertentie
advertentie