Mocne Hofhuis en David Viguurs willen graag op de skatebaan in Noordwest meer stunten met hun steps. (foto: Kees Stap)
Mocne Hofhuis en David Viguurs willen graag op de skatebaan in Noordwest meer stunten met hun steps. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Mocne en David vinden skatebaan 'saai, saai, saai!'

Mocne Hofhuis (8) en David Viguurs (9) zijn met hun stuntsteps vaak te vinden op de skatebaan in het parkje bij Noordwest. Maar eigenlijk vinden ze het helemaal niet zo leuk. "We kunnen hier alleen maar heen en weer. En dat is saai, saai, saai!" De jongens vinden dat het beter kan, een skatebaan in Ede bewijst dat. Daarom zijn ze een handtekeningenactie en een petitie gestart, die ze maandag 20 mei gaan aanbieden aan de gemeenteraad.

Door Kees Stap

WAGENINGENTrucjes uithalen op hun step, springen, superhard van de halfpipe, een draai van 360 graden maken. Dat is wat Mocne en David het liefste doen. Maar op de baan in Noordwest lukt dat niet. "Er zijn geen halfpipes, geen heuveltjes, je kunt alleen maar een beetje heen en weer. Ook is de baan oud. Het asfalt is hier en daar kapot en er zijn randjes waarover we kunnen vallen." De plek in het park vinden Mocne en David wel prima. "Het is hier lekker rustig, want er komen geen auto's. Daarom zijn we een actie gestart om er een coole nieuwe skatebaan van te maken."
De baan is al meer dan 25 jaar oud en de gemeente heeft geen geld gereserveerd voor vernieuwing. Daarom gaan de jongens de gemeenteraad ervan proberen te overtuigen dat dit toch echt moet. Ze worden in hun actie ondersteund door hun ouders. "Het is toch fantastisch als kinderen lekker buiten kunnen spelen", zegt Floor Hofhuis, de moeder van Mocne. "Het is nu vakantie en ze doen niks liever dan de hele dag steppen en crossen op de BMX. Een stuk beter dan dat ze Fortnite spelen achter de computer. Maar ze vinden de baan hier wel saai. We brengen ze daarom af en toe naar de Peppel in Ede, waar wel een mooie uitdagende baan ligt. Dat lukt ons echter ook niet elke dag, dus er moet echt iets nieuws komen in Noordwest."

De actie van Mocne en David blijkt een groot succes. "Veel kinderen in de buurt zijn het met ons eens. Maar ook middelbare scholieren en studenten maken veel gebruik van de skatebaan. Zij steunen ons, oproepen van Unitas en Thymos hebben al veel ondertekenaars opgeleverd. Na de vakantie gaan we op de Johan Frisoschool en de Nijenoordschool nog veel meer handtekeningen ophalen. Hopelijk maken de honderden handtekeningen indruk op de gemeente."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden