Margreet Bos vocht zich terug. Ze schreef onlangs een boek over wat ze allemaal heeft meegemaakt.
Margreet Bos vocht zich terug. Ze schreef onlangs een boek over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Foto: Jan Verniers

Half verlamd door een handgranaat: Wageningse schrijft levensverhaal

13 februari 2020 om 11:15 Algemeen

De levensloop van de in Wageningen opgegroeide Margreet Bos, wordt gekenmerkt door haar levensmotto: de zin van het leven is de zin in het leven. Dit terwijl haar leven na een hele mooie start bijna abrupt werd beëindigd. Door haar positieve instelling is ze nu, ondanks haar handicap, vanuit een zeer diep dal teruggekomen tot wie ze al was: een jonge levenslustige vrouw die het leven omarmt.

Door Jan Verniers

WAGENINGEN - Haar studie Voedingsleer volgde ze in het Amerikaanse West Virginia: ze studeerde Magna Cum Laude af. Daarna wilde de enorm reislustige 22-jarige in 1995 een wereldreis maken: via Europa, het Midden Oosten en Afrika naar Indonesië. Op haar reis ontmoette ze een jonge man met wie ze als backpacker samen reisde.

Hersenbloeding
De reis kwam helaas vroegtijdig aan een dramatisch einde in Ethiopië. Liftend mochten ze mee in een open pickup truck. Deze werd plotseling overvallen en er werd een handgranaat in de open truck met passagiers gegooid. Haar reisgenoot was op slag dood, zij overleefde amper en werd in een lokaal ziekenhuis wakker. Uiteindelijk is ze in het ziekenhuis in Utrecht terechtgekomen. Haar toestand bleek dramatisch: ze had scherven in haar hersenen en het bleek levensgevaarlijk die te verwijderen, hetgeen dus niet gebeurde. Vervolgens kreeg ze een hersenbloeding en bleek door de hele toestand half verlamd te zijn, geen reuk en links geen zicht meer te hebben.

Maar Margreet, de ras-optimist bij uitstek, heeft zich teruggevochten: via revalidatie in Klimmendaal kwam ze in woongemeenschap Het Dorp terecht, waar ze jarenlang woonachtig was. Net als vroeger doet ze weer veel aan sport: zo gaat ze regelmatig zwemmen. Ook haar hobby reizen heeft ze weer opgepakt. Ze woont nu een jaar in een nieuw appartementencomplex voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Ze noemt zichzelf ook wel ‘Wereldkampioen Genieten’.

Verhuizing
Echter, gevraagd naar waarom Margreet hier is gaan wonen, wordt de levensgenieter heel boos en verdrietig tegelijk. Ze moest uit Het Dorp weg omdat ook haar appartement zou verdwijnen in het kader van vernieuwing, zo zei Siza, de overkoepelende organisatie die in Arnhem gehandicapten begeleidt. Zo moest ze daar intern al drie keer verhuizen. Dat heeft haar emotioneel geen goed gedaan: veel van haar vrienden wonen daar. Haar boosheid komt voort uit het feit dat haar oorspronkelijke woning er nog altijd staat: ze voelt zich bedrogen door de zorgorganisatie. Voor haar is haar woning daardoor nu de taxibus, omdat ze grotendeels daarin zit om, naast bijvoorbeeld het zwembad, haar oude vrienden te kunnen bezoeken.

Boek
Om haar levensverhaal met haar dramatische ervaring in Ethiopië uitvoeriger te kunnen lezen, kan men haar boek I Love to Live bestellen via haar e-mail m.bos12@chello.nl.

Het boek van Margreet met haar levensverhaal.
advertentie
advertentie