Gert van Wijk onthulde in maart 1955 het monument. Hier staat hij in 2011 bij de nieuwe zuil in het plantsoen aan de Stationssingel in Veenendaal die hij in 2005 opnieuw mocht onthullen. (Archieffoto: Martin Brink/DPG Media)
Gert van Wijk onthulde in maart 1955 het monument. Hier staat hij in 2011 bij de nieuwe zuil in het plantsoen aan de Stationssingel in Veenendaal die hij in 2005 opnieuw mocht onthullen. (Archieffoto: Martin Brink/DPG Media)

Ook Wageningen wil een watersnoodmonument

4 februari 2020 om 09:27 Algemeen

Door Martin Brink

WAGENINGEN - Hoewel Wageningen geen last heeft gehad van natte voeten bij de dijkdoorbraak van 1855, laat staan dat er slachtoffers zijn gevallen, gaan er in de raad stemmen op om deze ramp met een monument, of in ieder geval een eenvoudige herinnering, blijvend te herdenken. De PvdA heeft dit plan geopperd.

Het water gutste in maart 1855 bij de doorbraak bij boerderij de Dove richting Veenendaal. Omdat dit gebied voor het veen was afgegraven, liep het dorp als een kom vol en stond het water tot 4 meter hoog. Daarom wordt wel eens gekscherend gesteld dat Veenendaal de ramp aan zichzelf heeft te danken.
In Museum Veenendaal wordt hierover in de vaste presentatie veel aandacht besteed. In een thema-expositie staat dit nu in een veel bredere context centraal en worden ook de ontwikkelingen op het gebied van dijkbeheer door het Waterschap uit de doeken gedaan.

Slachtoffers

De Grebbedijk bezweek in 1855 door het sterke kruiende ijs van de Nederrijn. Het rivierwater liep zo de vallei in en tot aan Amersfoort had men last van het water. De stadsmuur van Amersfoort kon het niet meer redden. In Veenendaal eiste het water zelfs slachtoffers.
Een deel van de bevolking kreeg onderdak in de Geertekerk in Utrecht.
De Grebbedijk wordt binnenkort verzwaard. Voor de PvdA van Wageningen is dat reden genoeg om een herinnering te plaatsen aan deze ramp. Denkbaar en logisch zou zijn dat dit gebeurt op de plaats waar de dijk is doorgebroken. Die plek is nog altijd herkenbaar.

Monument

Veenendaal kent sinds 1955 een monument aan de Stationssingel, de plek waar een bootje omsloeg en mensen verdronken. Een grote zuil die de hoogte van het water aangeeft werd in maart dat jaar onthuld door twee nabestaanden van de families Van Wijk en Janssen waarin de slachtoffers waren te betreuren.
Sinds 2005 is aan dit moment de namen van de slachtoffers aangebracht. Dat gebeurde in een nieuw monument dat geplaatst werd door de toen jubilerende Steenhouwerij Buddingh van de Kanaalweg. Een firma die overigens in de decennia na de ramp in Wageningen begon. Steenhouwerij Buddingh schonk de zuil vanwege het jubileum aan de gemeente Veenendaal.

Een vrije weergave van de doorbraak in de Grebbedijk bij Wageningen door J. Hilverdink. Dit paneeltje werd aan Museum Casteelse Poort in Wageningen aangeboden maar omdat deskundigen twijfelden aan de locatie, werd van koop afgezien.
advertentie
advertentie